Co se děje Na Rovinách?

Několik pozorných návštěvníků lesa Na Rovinách s řadou oblíbených vycházkových tras si již povšimlo, že u dvou z cest v této lokalitě cosi přibylo.  Nejedná se o nic jiného, než námi dlouho avizovaný nápad připomenout dva místní zaniklé kostely.

 

          Nyní krátce ke kostelům samotným:  V této části nad nynějším městem stávaly dříve dvě vesnice – Pněvice (starší z nich) a Roveň (od ní název „Na Rovinách“). Součástí obou byly kostely. V Pněvicích, tedy mezi nynějším polem a cestou dolů k vlakové zastávce na předměstí, stál románský kostel Sv. Václava s kaplí Sv.Michala a to ještě před tím, než se zde začalo dolovat. Ten nyní bude připomínat klenutý románský portál, naznačující pomyslnou bránu do tohoto kostela, jehož přibližný půdorys bude v terénu naznačen malým valem z větví a vnitřní prostor zbaven přebytečných náletových dřevin, avšak stromy zde samozřejmě zachovány zůstanou.

Poblíže nynějšího areálu k výcviku psů v blízkosti tzv. Kralické haldy, která je pozůstatkem po dolování na Roveňském pásmu stával kostel Sv. Petra a Pavla.  Ten bude připomínat portál lomený- gotický. Přibližné ohraničení půdorysu je zde patrné terénními úpravami, a tak není další ohraničení již třeba, pouze opět bude les vyčištěn od drobných nadbytečných dřevin.

 

Hlavním „tahounem“ této akce a též autorem návrhu portálů je náš historik Pavel Novák. Děkujeme mu, stejně jako správci lesa – Městské lesy a rybníky, který souhlasil s umístěním, dárci materiálu  firmě  EKO-Logistics, s.r.o. . Výrobu provedla firma ČKD Kutná Hora a.s.. Veškeré náklady na realizaci hradíme z prostředků spolku. Dokončení a hlavní představení veřejnosti plánujeme začátkem října.

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *