Nezapomínejme na zvířátka

Konečně nám zima nadělila sníh, a tak děti mohou vyrazit za zimními radovánkami. Horší je to pro zvířátka, kterým se velmi významně snížila nabídka potravy. Proto na ně nezapomínejme.

Do krmítek za okny můžeme ptáčkům sypat semínka. Nejraději mají slunečnici. Uvítají také ořechy – především vlašské a lískové (je potřeba naklepnout skořápku nebo vyloupané), mohou být i arašídy (to nejsou ořechy jako takové), para nebo kešu, ale hlavně nesolené, pražené nevadí.

Můžeme přidat také mák, lněné a konopné semínko, proso nebo řepku, eventuelně pro zpestření, ale v menším množství než semena, ovesné vločky, strouhanou mrkev a přírodní, neslané a neškvařené sádlo nebo lůj. Ten je lépe zavěsit na provázek výše na slabší větévku, aby jej neodnesl pes, kočka či dravec. Zavěsit můžeme i jablka a hrušky, nebo je jednoduše položit do krmítka.

Dejme pozor, aby krmítko nebylo umístěno v dosahu dravců – zejména koček. Také jim nedávejme drobky z pečiva, často obsahují sůl, která je pro ně nevhodná.

Pokud chceme preferovat určité druhy, na olejnatá semena, lůj a tukové směsi nalákáme všechny druhy sýkorek, mlynaříka, šoupálka nebo strakapoudy; semínka plevelů a obilovin zlákají zase pěnkavy, stehlíky, strnady, zvonky, vrabce, dlasky a kosy. Jablka a hrušky mají rádi kosi a drozdi.

Do krmelců můžeme donést naše ovoce (jablka, hrušky), zeleninu (mrkev, kedlub, kukuřice, zelí, kapusta) a kaštany, žaludy nebo bukvice. Ty ale nikdy ne sušené, protože je zvěř špatně tráví. Před donáškou je na několik dní předem namočíme do vody, zatížíme a necháme nabobtnat. Není vhodné přikrmovat bílým pečivem.

Pro spárkatou zvěř doporučují myslivci jadrné bezlepkové krmivo jako je oves a kukuřice (pšenice jim škodí) a jinak vše, co je pro ně přirozené – seno (nejlepší z vojtěšky), kopřivy, maliník, měkké větvičky; ne nic shnilého nebo plesnivého. Pro pernatou zvěř jsou naopak vhodné plevy (odpad z obilí). Pšenici mají rádi a svědčí jim.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *