Jak krmit vodní ptáky a nejen je

Při brigádách na Loreckém rybníčku, když jsme instalovali vodníka a budky pro kachny, jsme si všimli, že lidé kachny krmili např. celými rohlíky, což není úplně nejlepší. Napadlo nás, že bychom zde mohli umístit tabuli s informací o jejich krmení.

 

 

V té době se na FB zrovna objevily zajímavé a krásně provedené tabule o tom, čím se vodní a zpěvní ptáci v zimě krmí. Robert Svoboda poměrně složitě a dlouho vyjednával autorská práva s Českou ornitologickou společností i se samotnou autorkou. To se nám podařilo až koncem léta. Pak už stačilo dohodnout na technickém oddělení MěÚ poskytnutí finančních prostředků na samotný tisk tabulí. Dohodli jsme umístění na nejvíce exponovaná místa na sídlištích – u bývalé družiny na plotě, u vietnamské prodejny na Masarykově ulici a u Lorčáku na staré nepoužívané reklamní tabuli. Tomáš vyrobil lišty, podkladové desky a uchycení a s dcerou Eliškou o víkendu instaloval dvě ze tří tabulí. Poslední musíme nejdříve dohodnout s majitelem prodejny; měla by být instalována v brzké době. Poděkování patří Tomášovi, Robertovi a především A. Bodišové z MěÚ Kutná Hora.

Mnoho lidí a především dětí je dnes často doma, snaží se zabavit, pomoct přírodě, dělat něco smysluplného. A takové krmítko za oknem nebo před domem je úžasná věc na pozorování ptáků. Podle atlasu se je lze naučit poznávat a hlavně jim v době, kdy je méně potravy, pomoci.

Problémem však je, když jsou ptáci krmeni potravou, která je pro ně nevhodná nebo i škodlivá. Proto jsme na frekventovaných místech chtěli ukázat, které krmení je pro vodní i zpěvné ptáky nejvhodnější a motivovat třeba i k poznávání základních druhů ptáků, kteří s námi žijí v našem městě.

O vhodném krmení informoval i náš předchozí článek Nezapomínejte na zvířátka.

Snad tabule nějakou dobu vydrží a budou sloužit těm, kterým není lhostejný osud volně žijících ptáků.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *