Čarodějnice mimo plán

Jak už jste možná někteří zaznamenali, ve čtvrtek 23. dubna shořela hromada klestí u menhirů, určená ke každoročnímu pálení čarodějnic.

 

 

 

Jelikož nařízení vlády zakázalo jakékoli shromažďování a uvolnění bylo v nedohlednu, museli jsme bohužel pro letošek několik naplánovaných akcí zrušit. Nastala ale otázka, co s hromadou, která se i díky uzavření sběrného dvora a firmy ZERS, během několika měsíců značně rozrostla. Nemohli jsme jí v žádném případě ponechat na místě do příštího roku a to hned z několika důvodů. Zaprvé by v ní začali hnízdit ptáci a též by ji využila jako úkryt řada savců, což by nám pochopitelně nevadilo až do chvíle, než aby hromadu někdo podpálil ať již úmyslně, nebo rozfoukáním uhlíků z nedalekého ohniště, což je druhý z důvodů. Ten na sebe váže i nebezpečí požáru nedalekého lesa, nebo suché trávy v okolí, což vzhledem k suchu které panuje, by se mohlo stát tím největším problémem.

Po domluvě s městem Kutná Hora (vzhledem k nouzovému stavu), majiteli pozemku (UTC Properties), bylo třeba vše nahlásit na centrálu hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a počkat na jeho schválení. Z důvodu bezpečnosti jsme se rozhodli provést spálení hromady za asistence jednotky Sboru dobrovolných hasičů Křesetice, která celému pálení dozorovala a provedla potřebná protipožární opatření.

V časných dopoledních hodinách jsme se tedy 23.4. všichni zainteresovaní sešli na místě. Zabezpečili jsme přístupové cesty proti vstupu veřejnosti na místo a pod dozorem hromadu podpálili. Hlavní oheň vše „strávil“ během necelých tří hodin, ale až do tmy jsme se při kontrole nad ohněm střídali. Skvělá parta hasičů, se kterou jsme se během pálení spřátelili, ještě před svým odjezdem okolo patnácté hodiny, celé okolí ohniště a i jeho okraje, dokonale pokropila vodou, aby nehrozilo rozšíření do okolí.

Hromada tedy zmizela,ale v jejích útrobách bude díky vrstvě popela vše dohořívat ještě několik dní . Mrzí nás, že se nemohla účastnit jako tradičně veřejnost i proto, že hromada, která se letos na místě vytvořila, byla zřejmě největší za celou dobu této tradice. Nakonec se ale ukázalo, že všechna opatření byla, s přihlédnutím k povětrnostním podmínkám, vyhlášení nouzového stavu a k doporučení hasičů, správná.

Doufáme, že se v příštím roce sejdeme v tradičně hojném počtu a pořádně si to vynahradíme. Budeme se těšit na setkání a to i na dalších akcích hned, jak to situace dovolí.

BUĎTE OHLEDUPLNÍ A OPATRNÍ PŘI ROZDĚLÁVÁNÍ OHŇŮ V PŘEDVEČER PRVNÍHO MÁJE. PO DOBU VYHLÁŠENÍ NOUZOVÉHO STAVU NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY JE TŘEBA JEDNOTKY HASIČŮ UDRŽET V PLNÉ AKCESCHOPNOSTI PRO PŘÍPAD AKUTNÍ POTŘEBY POMOCI OBYVATELŮM.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Čarodejnice, menhiry a jeho autorem je Tomáš Klail. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *