Uklidili jsme zase kus Česka

I letos jsme se zúčastnili akce Ukliďme Česko. Někteří již v předstihu, týden předem, a to u kasáren. Jiní v řádném termínu. Bohužel se ukázalo, že odpadky neubývají a skládky jsou kolem Kutné Hory stále. možná se jen přesouvají na jiná místa.

Akce „Ukliďme Česko“ v předstihu
Od Tomáše Klaila:
Naše čekání na místě v devět hodin ráno na další pracanty se stejným problémem, se ukázalo jako zcela marné, zřejmě všichni v řádný termín mohli a tak jsme na úklid vyrazili sami.  Opět nás lesík nezklamal, za to ti, kteří do něj ukládají ze zcela neznámého a nepochopitelného důvodu to, co již nepotřebují se vyznamenali.  V průběhu dopoledne jsme nashromáždili dva pytle plastů, dva komunálu a jednu sportovní tašku (taktéž nalezenou)  textilu. Z komunálu jsme pak ještě u auta  vytřídili cca půl pytle skla.  Zahradní  kolečko, které nám usnadňovalo přepravu pytlů na velké vzdálenosti po lesních pěšinách, se opět  osvědčilo jako skvělý pomocník.  Vše bylo po té  naloženo za auto na vozík  a odvezeno do sběrného dvora. Protože optimismu není nikdy dost, stále věříme (jako každoročně), že odpadků ne jen v této lokalitě, bude ubývat.  V krásném jarním počasí se nejen dobře pracovalo, ale několikrát jsme se i pokochali mýtinkou plnou rozkvetlých fialek.   

Zbytek nadšenců uklízel během celorepublikově určeného termínu, a to 6. dubna. Sešlo se mnoho skupin ijednotlivců, kteří si rozdělili okolí Kutné Hory a zase ho po půl roce pořádně vyčistili. Jedna z mnoha part byla jako každoročně u menhirů. Mysleli jsme si, že po mnoha letech pečlivého úklidu bude odpadků minimum. Omyl. Nakonec jsme sesbírali z okolních křovin asi 15 pytlů všemožného odpadu, včetně půl pytle skla, záchodové mísy a eternitu. Po téhle lokalitě jsme se přesunuli k loreckému rybníčku, kde jsme jen ze břehů nasbírali 2 pytle. Úklid hladiny rybníčku nás teprve čeká. Novákovi si vzali na starost údolí Vrchlice pod Velkým rybníkem a les na Rovinách.


                                                                                                                                            Michala Kotyzy: Trasu jsem procházel opět stejnou, celou alej, na rozcestí ke kolejím a potom zpět k čističce. Cesta ke kolejím je byla přístupná a skládka po bezdomovcích se nerozrůstá. Zkusil jsem rozebrat matracovou skládku a je tam spousta oblečení a jiné vybavení domácnosti plus matrace a asi i celé kanape. Vypadá to, že tam někdo vyklízel barák nebo byt. Rozebral jsem jen malou část, protože na jednoho je tam toho opravdu hodně, i když se to z fotky nezdá. Sice jsem na to byl opět sám, ale bylo velice pěkně, tak to byla příjemná procházka v klidu.

Pan docent Lipský se svou skupinou vysbíral okolí příbojové facie na Kaňku. Oblastní Charita už v pátek vysbírala břehy Vrchlice poblíž silničního mostu, v pátek skauti společně s Piráty prošli a vyčistili Kuklík a cestu nad Sklenářovým dolíkem. Další party se pustily na Kuklík, Kaňk a na další místa.
Dohromady jsme snesli a vysbírali ze škarp, křoví a okolí cest určitě přes tunu odpadu. My se můžeme pochlubit úspěšnou akcí, ale výsledek je spíše k pláči a zamyšlení 🙁 Určitě se ještě letos při další akci sejdeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *