Výsadby k výročí republiky

Možná si kladete otázku, proč píšeme o výsadbách stromů ke stému výročí vzniku naší republiky až nyní…Důvod je  více než prostý a dozvíte se jej z následujících řádků.
To, že se náš spolek Denemark chystal vysazovat lípy ke stému výročí republiky, jsme avizovali již v únoru, a asi to vzhledem k jeho zaměření nebylo ničím překvapujícím.
Původně zamýšlené místo, které vzniklo stavební úpravou horní části České ulice (vzhledem k jejímu názvu jsme o něj moc stáli), nám bohužel nevyšlo, neboť si ho vybrali úředníci z Městského úřadu za stejným účelem.
Nakonec po několika dalších návrzích míst k tomu vhodných zvítězily lokality dvě, které snad budou lípám dobrými místy nejen na reprezentaci, ale i k tomu, aby dělaly lidem radost.
Na první z nich, v zahradě Koukolovy vily v Zachově ulici, kde nyní sídlí klub důchodců, jsme za drobného, leč vytrvalého deště a chladného počasí 28.10. ráno vysadili  lípu srdčitou. Tu jsme jako malý proutek dostali před lety darem od pana Svobody (i jeho příjmení se hodilo do souvislostí) a až do výsadby jsem ji pěstoval doma na zahradě.  Martin, Gábina i Honza, společně se mnou přiložili ruku k dílu. Dana krom pomoci přivezla i několik sazenic „motýlích keřů“, kterými zahradu před časem zvelebenou Martinem a jeho přáteli, ozdobila. Nutno dodat, že na místě byla rozvinuta i státní vlajka, jen vzhledem k počínajícímu promočení většiny účastníků, jsme zpěv státní hymny museli raději  vynechat.
Poté se celá „sázecí“ parta i s vlajkou  přesunula do parku U Kalicha na Horním Žižkově. Stále za  vydatného deště, promočení a i trochu prochladlí, jsme tam vysadili opět lípu srdčitou, tentokrát ale kultivaru „Greenspire“, zakoupenou ve školce ve Zdechovicích. Při výšce cca 3.5 m to byl skutečně reprezentativní strom k této příležitosti.Tento pomaleji rostoucí kultivar má pravidelnou hustou korunu oválného tvaru a je vhodný do městského prostředí především i důvodu velké odolnosti vůči vyšším teplotám. Finance na její zakoupení prakticky věnovala naše stálá pomocnice Andrea Matúšová, která si v minulosti odmítla vzít  zaslouženou finanční částku za pomoc při čištění a úpravě bývalého hliniště cihelny Chmeliště s tím, že ji máme použít na něco užitečného. Nyní tedy na to došlo, tak Andree ještě jednou díky. Po vysazení, instalaci chráničky proti poškození při sečení trávy, upevnění ke kůlu, vymodelování závlahové misky a vydatné zálivce, která se bude dle potřeby opakovat, jsme se vydali na zasloužený oběd a k sušení téměř všeho, co jsme měli na sobě. Všem děkuji za pomoc a snad to nikdo z vás neomarodil.
Když už tak probíhalo to „výroční sázení“, vznikla myšlenka vysadit ještě nějaký strom u příležitosti svátku 17.listopadu. Na zahradě mi zrovna dorostl do vhodné velikosti (také cca 3,5 m) dřezovec trojtrnný. Pečoval jsem o nejméně deset let poté, co vyklíčil ze semene dovezeného z dovolené v Mikulově, a už bylo třeba ho vzhledem k velikosti vysadit na stálé místo.  Po domluvě s panem Šestákem z Technického oddělení Městského úřadu, který má zeleň nyní na starosti, jsme zvolili zelenou plochu na Masarykově ulici (název také není mimo téma). Protože v sobotu 17.11. nám výsadba bohužel nevyšla z časových důvodů, zrealizovali jsme ji s Martinem dopoledne o den později. Vše proběhlo bez větších problémů, pouze při kopání jámy jsme narazili na velký kus suti pocházející z domů, které se tam v minulosti nacházely a musely ustoupit výstavbě sídliště v době totality. Po chvíli námahy s majzlíkem a kladivem se povedlo kus rozbít a odstranit.  Pod ním byla naštěstí již jen hliněná navážka, která byla po smísení s kompostem a vrchní zeminou použita. Ostatní posloužilo opět k tvorbě závlahové misky.
Doufáme, že stejně jako lípy, bude zdárně růst, vyhnou se mu vandalové a bude dělat radost nejen nám. Nutno ještě podotknout, že veškeré výsadby probíhají pokud možno na místa, která ezotericky prověříme na přítomnost negativních pásů a jejich křížení. Na takových místech je zpravidla vyloučen zdárný růst jakýchkoli dřevin.
Další  řadu druhů malých sazenic máme opět v péči, tak až dorostou do potřebné velikosti, budeme dále krášlit město a jeho okolí.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *