Oprava kamenného mostku pod přehradou se opravdu podařila

V pátek  jsme začali pracovat u mostku, už před samotnou brigádou. Od keřů, ořezaných ještě během března, bylo potřeba odstranit pařízky a především vyčistit  zdi až na původní, neuvolněné kameny. V pátek také dorazila fůra kamení, kterou darovala obec Miskovice a Ing. F. Pospíšil. Dopravu kamene nám zajistily Technické služby Kutná Hora. Největší kus práce nás ale čekal až na víkend. V sobotu ráno jsem přivezl plné auto nářadí, jídla a taky sud Stříbrné kutnohorské jedenáctky z Měšťanského pivovaru Kutná Hora, kterou jsme dostali jako občerstvení od pivovaru zdarma. Abych nezapomněl, taky osobu nejdůležitější – pana Vebera, který byl hlavním aktérem obou dnů. Bohužel nám přívalový déšť  týden před brigádou přidělal práci ještě na druhé straně mostku. Voda vymlela na obou stranách pěšiny několikakubíkové zářezy a vzala sebou i kus zdi. Takže se začalo tam. Nakonec nás dorazilo v sobotu skoro 20 a práce šla od ruky. V poledne holky přivezly hrnec buřtguláše, který byl ještě horký. Do večera jsme zpracovali všechen materiál a večer jsme sháněli na nedělní pokračování písek, železa i cement. Povedlo se. Cement zajistili chataři z Osady Velký rybník v OBI, písek jsme zdarma dostali od Romana Sádla a železa máme od Jirky Krále.
Druhý den, v neděli, se nás sešlo už asi jen polovina oproti sobotě, nicméně práce se udělalo taky plno. Vyzdili jsme rozpadlou opěrnou zeď, kterou před pár lety narušil po mostku projíždějící bagr. Aby se tak nestalo znovu, je celá zeď proložená železem a armaturou a také opatřena odvodněním. To je ještě nutné esteticky upravit. Několikrát se na tomto místě vybourali cyklisti, kteří jezdí přes mostek opravdu nepřiměřeně rychle (i při naší práci, kdy nás kolikrát skoro smetli do potoka). Během neděle bylo zpracováno na asi 4 m vysokou a 3 m dlouhou zeď – 10 pytlů cementu, kubík písku, víc než kubík kamene a desítky koleček hlíny, štěrku a písku z potočního nánosu. Dnes už je horní plocha mostku zase doplněná a bezpečná. Zbývá udělat opěrnou zídku na protějším břehu, dřevěné zábradlí a ve svahu nad mostkem překop proti velké vodě. Nezvládli jsme všechno, protože nám čáru přes rozpočet udělala nedávná velká voda, ale udělalo se to nejdůležitější, aby mostek vůbec přežil do dalšího roku. Bohužel jsme taky v neděli několikrát pěkně promokli a museli jsme posledních několik hodin pracovat i v deštíku 🙁 Ale každý další šár kamenů byl výzva 🙂 Kámen na zbytek zdi už máme dohodnutý od Povodí Labe s. p., písek a cement dodá městys Malešov, který se podílel už na této etapě. Osobně si máknul i pan starosta Bláha.
Ještě jednou všem zúčastněným, sponzorům i dárcům děkujeme. Především ale panu Vebrovi! Bez něj bychom to nezvládli. O další brigádě dáme dopředu vědět.
Více fotek najdete na FB našeho spolku, v galerii Oprava kamenného mostku.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Oprava kamenného mostku pod přehradou se opravdu podařila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *