Kamenný mostek pod přehradou Vrchlice

Před několika týdny dával pan Slavíček na facebookovou skupinu „Máme rádi Kutnou Horu“ fotku krásného kamenného mostku přes Vrchlici. Ten leží mezi přehradou Vrchlice a Velkým rybníkem v těchto místech GPS 49°55’25.721″N, 15°13’47.748″E.  Je bohužel ve velice špatném stavu a časem mu hrozí zhroucení. Už jen proto, že po něm evidentně jezdí i motorky, čtyřkolky atd. Pan starosta Malešova chtěl tenhle mostek opravit, sehnat na něj nějaké finance z oprav drobných památek apod. Pomáhal jsem mu jako starosta Kutné Hory dohledat nějaké věci, oslovovali jsme památkáře, ale narazili jsme na problém. V katastrálních mapách mostek v podstatě neexistuje – p.č. 1071/1 k.ú. Malešov, vodní tok. Není tam uvedeno samostatné p.č., takže mostek v podstatě papírově neexistuje, ani jako součást parcely. Tím, že se jedná o starou stavbu, není ani evidována v majetku Povodí Labe a . s, která je správcem parcely (vlastníkem je stát). Tzn. nelze na něj uplatnit vlastně oficiálně žádné dotační a asi ani obecní peníze, Povodí Labe nemá o mostek jako takový zájem a při nějakých legislativních dohadech bude asi zájmem správce toku se mostku papírově zbavit.  To vše je ale na dlouhé lokte a nikdo neví, odkud ten zamotaný konec začít rozmotávat.
Proto nás napadlo, že kdyby se domluvila parta nadšenců a mostek jsme svépomocí opravili, bylo by nejhorší zažehnáno. Mluvil jsem se starostou Malešova. Řekl jsem mu o našem nápadu. Vysvětlil mi, že ta legislativa je tak složitá, že to vzdali, ale že by moc stál o to, kdybychom zorganizovali nějakou víkendovou brigádu/ády. Byl by rád za každou pomoc a nápad se mu líbí. Kámen má přislíbený od Povodí Labe (Denemark má kdyžtak taky zdroje ze sběrů kamene z polí), sponzorsky bychom sehnali i nějaký stavební materiál, z pivovaru v KH a Malešova bychom snad získali i nějaké to občerstvení pro brigádníky 🙂 Mostek by tak symbolizoval propojení dvou měst i MalešovMpivovarů, ne?
Už jde jen o to, najít termín a přijít….co to 9. a 10. června zkusit? Byl jsem se na mostek podívat a dva víkendy s deseti šikovnými lidmi by to myslím zachránily. Starosta Malešova je připraven zorganizovat celou akci i na malešovské straně. Každopádně moc děkuje za iniciativu a těší se na spolupráci.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *