Denemark slaví 10 let svého působení

před úpravamiDne 6. prosince 2006, přesně před deseti lety, administrativně  vzniklo Občanské sdružení Denemark (dnes spolek). Zakládající členové jsme byli tehdy jen tři spolužáci z kutnohorského gymnázia – já, Jirka Dolejší (dnes pracuje v NP Šumava) a David Šanc (dnes proděkanem filosofické fakulty v Plzni). Tehdy jsme byli relativně mladí studenti vysokých škol, s velkým entuziasmem a chutí něco dělat. 
po úpraváchA jak to tehdy bylo? O letních prázdninách  2006 se v údolí Vrchlice realizovala větší část mé absolventské práce z VOŠ v Chrudimi za pomoci brigády “Zelené město”. Absolventská práce obsahovala úpravy povrchů cest, vybudování schodů, zábradlí, úpravu studánky a také stavbu posezení na Cimburku. Vše se s 90 studenty  během měsíce, kdy jsem je měl jako pracovník MěÚ na starosti, podařilo zrealizovat. Jediné, co jsme tehdy nestihli, byla naplánovaná naučná stezka.
Po téhle brigádě, v září, za mnou přišel tehdejší starosta Ivo Šalátek a řekl památná slova: “Ta vaše práce by neměla končit studentskou brigádou. Měli byste založit občanské sdružení a pokračovat v tom.  Finance si na to seženete a je to práce, kterou lidi ocení.” Tak jsme tehdy s pomocí právníka sepsali stanovy a sdružení zaregistrovali. Papír o registraci přišel právě 6. prosince 2006.
Proč zrovna jméno Denemark? Byli jsme jen tři a chtěli jsme se věnovat především údolí Vrchlice (už tehdy jsme pracovali na vyhlášení ZCHÚ). Jméno jsme chtěli tedy souvisejí s údolím. Jenže “Vrchlici” měl už zabranou pan prof. R. Jung. Tak nás napadl ten nejkrásnější mlýn v údolí a podle něj jsme si dali i jméno. Mlýn je teď i na našem logu. Možná je to tak dobře. Jméno mlýnu je jaksi místně neutrální. (Tehdy nás ale vůbec nenapadlo, že naše působnost bude nakonec na celém okrese Kutná Hora, že za sebou budeme plno ochranářských projektů, obnovu kapliček, budování geologické expozice a tři pořady v pořadu Toulavá kamera, dva v Chcete mě? a plno dalších věcí 🙂 ) V roce 2007 jsme dostali 20 tis. Kč od zaměstnanců Philip Morris na naučnou stezku. Tu jsme udělali v rekordních 2 měsících. Měla však plno chyb a nedostatků. Naučná stezka prošla pak velkou revizí a proměnou v roce 2011. Mezitím jsme udělali ještě další tři naučné stezky – Kolem Kutné Hory, Pod Vysokou pěšky i na kole, Rozhlédni se kolem Bohdanče
Každopádně má dnes Denemark skoro 30 členů, více či méně aktivních, a nejen že vymýšlíme plno nových projektů, ale také pro vás děláme několikrát ročně akce např. u menhirů. Setkávat se s námi můžete i na brigádách, na plese nebo na dalších akcích. Jsme moc rádi za vaší přízeň, pomoc a podporu. Děkujeme za pomoc při brigádách, děkujeme i všem sponzorům, bez kterých bychom to opravdu nezvládli. Věříme, že naše práce má u většiny z vás kladný ohlas a líbí se vám. My se budeme další roky (nevíme, zda dalších 10 let) pro vás další projekty vymýšlet a realizovat. Teď je naším cílem obnova zookoutku, společně s městem dodělat stepní lokalitu na Kaňku a začít s úpravami Na Rovinách.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Denemark slaví 10 let svého působení

  1. Blahopřeji k desetiletému výročí. Udělali jste spoustu úžasné práce a ta je všude vidět. Radost se podívat! S dalším úsilím zainteresovaných osob bude Kutná Hora krásnější a centrem dění širokého okolí.
    Držím palce Vaší další činnosti.

    Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *