Brigáda Na Rovinách

Během podzimu jste si mohli všimnout, že pracovníci Městských lesů a rybníků museli vykácet podél tratě na Královské procházce další uschlé smrky. je to zapříčiněno několika lety sucha a také napadením kůrovcem. Bohužel suchem začínají trpět i další stromy – modříny, jasany, javory, borovice. Mnohé z nich pak napadají paraziti nebo houby. To je bohužel i důvod kácení mnoha vzrostlých stromů v lese Na Rovinách.
My jsme se panem Procházkou domluvili, že až bude dokončeno to velké kácení (mělo to být už před více než měsícem), tak dočistíme zbytek náletů, přehuštěného porostu, zlomené větve atd. Co bude potřeba, ještě po nás dočistí Městské lesy a rybníky (na velké věci si netroufáme).
A proč to? Kutná Hora je zapsána na seznamu UNESCO především proto, že máme zachovalé celistvé panorama města. To však můžete vidět celé pouze ze druhého břehu Vrchlice. Z větší části je vidět z Královské procházky, přesto ale nejsou vidět všechny památky. Pro představu – před 6 lety jsem v zimě vykácel kousek lesa naproti chrámu sv. Barbory. Vznikla vyhlídka na naučné stezce, kterou si oblíbili mnozí, pohledy z ní se objevily okamžitě v kalendářích. My bychom chtěli na ostrohu (asi v těchto místech 49.9456800N, 15.2670567E) vytvořit pod stromy místo na posezení a na pikniky. Další místa se nabízí o kousek dál, včetně už instalované lavičky u schodů. Její okolí není zrovna půvabné, a proto láká vandaly. Okolí lavičky by si zasloužilo zbavit zcela těch náletových prutů a osít trávou, vysadit zde pár vzrostlých stromů, případně celý svah upravit na dvě terasy kamennou zídkou. Celé území pod loukou si zaslouží vyčistit, zprůhlednit, dosadit případně keře na svahy a skály, aby nevznikla holina a vybudovat zde lavičky a další stavby. Tím vším bychom chtěli vytvořit romantické místo pro Kutnohoráky a turisty, s výhledem na to nejkrásnější, co Kutná Hora má. Další nápady máme v hlavě, určitě se o ně s vámi vbrzku podělíme. Pokud nám chcete pomoct s těmito úpravami a za odměnu si odvézt nějaké to dřevo (vše máme dohodnuté s MLaR), přijďte 17. prosince v 8:30 na okraj louky Na Rovinách. 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *