Copak se to děje ve “švestičkách”?

Od Pavla Nováka, hornický spolek Barbora Kutná Hora: Kdo z vás šel na procházku  cestou, které se říká ve “švestičkách”, a došel až k poli táhnoucím se směrem k bývalým kasárnám, určitě zaregistroval, že se na poli něco děje. Asi si mnozí řeknete: “Co to tam zas kdo tropí? To nemají nic lepšího na práci?”  V těchto místech totiž vyrostla jakási podivná ohrada se zvláštní konstrukcí z lešeňových trubek a o víkendech se tam ozývá cetrála. V oploceném prostoru stojí taky maringotka a u cesty řada aut.
Ptáte se, co to je? Odpovíme Vám.
Je to projekt zpřístupnění důlního díla Bylanka IV podpořený Středočeským krajem, jehož nositelem je Hornický spolek Barbora v Kutné Hoře. Ta ohrada je zapažená šachta a lešeňová konstrukce je těžní věž. Spolek Barbora již třináct let čistí odvodňovací štolu v údolí Bylanky. Štola má dvě větve – pravá vede zhruba pod rohovou zahradu s transformátorem na horním konci Jaselské ulice, levá vede právě pod výše uvedené pole. Zde je na štole zával z šachty vedoucí až na povrch. Jelikož je zde štola necelého půl metru široká, nelze z ní dopravovat materiál až do údolí Bylanky. Jsou zde také problémy s čerstvým vzduchem a není zajištěn bezpečný únik z dolu. Proto byl postup vpřed závodním dolu zakázán a byl zpracován projekt schválený Báňským úřadem na vyzmáhání zasypané šachty, která umožní vstup do navazující části štoly a současně bude sloužit jako šachta větrací a úniková.
Práte se, k čemu je to dobré? Odpovíme vám.
V projektu se spolek Barbora zavázal důlní dílo zpřístupnit pro adrenalinové turisty. Předpokládáme, že během dvou tří let  budeme minimálně někde pod Marhanovou vilou a budeme znát alespoň dvě patra této soustavy dolů. Nepůjde o prohlídkovou trasu typu muzejní štoly Osel. Sem budou moci jen lidé, kteří jsou ochotni obětovat svoje pohodlí. Poleze se tu po žebřících, místy budou postupovat vpřed po kolenou, brodit se vodou a zažívat všechno to, co každodenně zažívali středověcí horníci. Budou si moci vyzkoušet, jaké to je pracovat s hornickými želízky či dopravovat rubaninu ven z dolu. Doly budou vybaveny sice dle současných bezpečnostních standardů, ale historicky věrným způsobem, takže nebudeme přistřelovat úzké či nízké profily chodeb ani natahovat elektrické osvětlení apod.
Ptáte se, kdy si budete moci důlní dílo Bylanka IV na Grejfské pásdmu, jak se projekt oficiálně jmenuje prohlédnout? Odpovíme vám.
Pokud nám vydrží přislíbená podpora Středočeského kraje a nedojde-li k něčemu zcela mimořádnému, pak v roce 2019. Budeme rádi, když budeme moci v důlním díle Bylanka IV přivítat i vás.
Členové Hornického spolku Barbora

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *