Vandalismus u menhirů se opět projevil – aktualizováno 3.listopadu

Od Tomáše Klaila: Není to zas až tak dávno, a řada z vás si jistě vzpomene,  když jsme se skupinkou dobrovolníků čistili  kameny v kruhu po řádění sprejerů. Od té doby se tento nešvar naštěstí oblíbenému místu vyhýbal. Ne, že by tam bylo vždy vše v pořádku tak, jak bychom si přáli. Od doby, kdy jsem na místo instaloval zapuštěnou popelnici, kterou dle potřeby (cca jednou týdně) vyvážím a odpad z ní třídím do příslušných kontejnerů,  je na místě alespoň trochu větší pořádek, než tam býval. V nedávné době se stala i tato popelnice terčem siláků, kteří rozbili víko a vhodili dovnitř asi 25 kg vážící kámen, který se z hladkých stěn vyndával dost těžko. Víko jsem musel vyrobit nové, aby se odpad nerozmáčel – opět tedy zbytečně vynakládaná energie.
V pondělí 17.10. nám  psala naše známá, která má tohle místo v oblibě a ráda tam chodí, že na velkém kameni ve středu kruhu je opět nějaký nápis a že si lidi opravdu ničeho neváží. Martin ve chvilce volna, které jsou nyní při jeho vytížení velmi vzácné, nápis nafotil a sdělil mi, že je to napsané asi nějakou voskovkou.  Na jednu stranu tak trochu úleva, že nápis půjde snad dolů lépe, než kdyby se jednalo o sprej, ale na straně druhé převažoval tak jako tak vztek. Vztek na lidi, kteří si ničeho neváží. Páteční odpoledne jsem tak místo jiné užitečné práce, kterou jsem měl naplánovanou, vzal benzínový čistič, štětec, hadry a vyrazil k menhirům. Díky chladnému počasí voskovka netekla, ale o to hůř ji benzín rozpouštěl. Nakonec jsem velmi tvrdým drhnutím nápisu strávil víc jak hodinu. Jeho napsání trvalo asi o poznání kratší dobu. Doufám, že je to naposled, co musím řešit takové znehodnocení tohoto místa. Všichni si musí uvědomit, že se jedná o soukromý pozemek, který pro tento účel vlastník propůjčil a měli by se chovat tedy jako na návštěvě. To je ale různým skupinkám mladistvých, kteří se tam schází a provozují často činnosti, které by je vhledem k nezletilosti neměli ani napadnout, asi zkrátka cizí.
Já bych rád tímto Tomášovi poděkoval. Nebýt jeho trpělivé a puntičkářské péče a času,  který věnuje naučným stezkám, kamenům i dalším věcem, nezvládali bychom to.   Martin S.

 Aby toho nebylo málo, volal nám kamarád, že je počmáraná úvodní tabule u Vlašského dvora. Nějaký tag od graffity umělce. Takže nás čeká čištění i této tabule. Lidi si opravdu neváží ničeho. Všimli jsme si, že stejný podpis, tag, byl nastříkaný v ulici Potoční na domě. Doufáme tedy, že autora chytí a mohli  bychom mu přičíst i tento výtvor. Stejný autor je zdá se i na domě v ulici Rudní.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, menhiry a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Vandalismus u menhirů se opět projevil – aktualizováno 3.listopadu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *