Prohlášení k ukončení projektu „zemědomu“

Před rokem jsme uzavřeli s majitelem pozemku pod gymnáziem Jiřího Ortena nájemní smlouvu, která se týkala využití pozemku na ekologickou výchovu (permakulturní záhony, ekologická zahrada), vybudování dětského hřiště a dalších aktivit pro děti. Zázemím pro celý pozemek i další aktivity měla být stavba vybudovaná z druhotně použitého materiálu – lahví, železa, pneumatik a hlíny – zemědům, zeměloď. Ať už se na to kouká kdokoliv jakkoliv, povolení na stavbu jsme získali a v prosinci se začalo s výkopovými pracemi. Bylo to bohužel příliš rychlé a neuvážené. Celé kauzy se ještě chytli lidé, kteří o projektu nevěděli a vědět ani nic nechtěli a pro svou petici zneužili nepravdivých informací (že chceme dělat skládku odpadu). Přes všechny útoky jsme záměr uhájili u několika kontrolních úřadů. Přesto všechno jsme se rozhodli celý projekt upravit, stavbu posunout a dohodli jsme se na spolupráci s architektem, stavařem. Nakonec vznikla projektová dokumentace, včetně statických a profesních posudků. K tomu byly vypracovány i vizualizace. Protože se o projektu začalo mluvit mezi odborníky, byly přislíbeny nakonec finance a materiál skoro na celou stavbu domu, a to ve výši přes 1 milion Kč. Přesto všechno, že jsme díky petici a negativní popularitě nedostali grant od TPCA, byla tu možnost projekt realizovat.
Mezitím se však majitel pozemku dohodl na spolupráci na svých dalších pozemcích v blízkosti Zelené hory s jinou neziskovou organizací, s neziskovkou Prostor Plus o.p.s.. Chtěli jsme se s vlastníkem pozemku dohodnout o úpravě nájemní smlouvy, vzhledem k tomu, že dům už měl být koncipovaný jako trvalý a kolaudovaný rekreační objekt. Bohužel vlastník na naše podmínky nepřistoupil. Další ránou pro projekt bylo, že nápad na lesní družinu a další aktivity převzal Prostor Plus o.p.s. Majitel si vymohl, že jim nesmíme konkurovat, protože oni „jedou“ bez sponzorských darů a dotací. Pokud chceme na pozemku realizovat dříve plánované projekty, museli bychom se spojit s Prostorem. Odmítli jsme, protože jsme už před rokem slíbili spolupráci třem jiným kutnohorským neziskovkám a škole. Odpovědí bylo trojnásobné navýšení nájmu.
Jaké bylo před několika týdny naše překvapení, když jsme zjistili, že Prostor Plus o.p.s. žádá na vybudování soukromé lesní školky, základní školy a komunitního centra na Zelené hoře více než 20 milionů Kč přes MAS Lípa pro venkov. Takže sousedé se nebudou radovat dlouho, pozemek bude asi za čas stejně oplocen a nějak využit.
Rozhodli jsme se tedy na základě všech těchto skutečností projekt ukončit. Není to ani z důvodu toho, že bychom neměli projektovou dokumentaci, finance, málo lidí nebo že bychom měli černé svědomí. Jediným důvodem je to, že bychom neměli rovnoprávného partnera projektu a neradi bychom investovali čas a finance do něčeho, na co nemáme dostatečně vyřešené právní jistoty.
Pro některé to znamená bohudík, pro mnohé zase bohužel, ukončení zajímavého projektu. Pozemek jsme teď o víkendu doklidili,je odvezen zbytek pneumatik, plot, jsou vysbírány kameny ze zavezeného svahu. Pan Myřátský a jeho kolegové z výboru se tak mohou ucházet o nájem a splnit slib a nabídku, že na své náklady vybudují dětské hřiště, o které se budou starat.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on Facebook3Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *