Lokalita „Sklenářův dolík“ ožívá, i my jsme přiložili ruku k dílu.

Od Tomáše Klaila: Místo po bývalém středověkém lomu na Horním Žižkově, nazývané „Sklenářův dolík“, mění postupně svoji tvář ze zarostlé prohlubně plné všemožného dsc_8585harampádí, na místo, kde se rádi projdou, odpočinou si a poučí se nejen dospělí, ale i děti. Jak jistě víte z článků a informací, které proběhly v nedávné době (projekt oživení Sklenářova dolíku s informacemi najdete na odkazu v horní liště naší stránky), podílíme se na tomto projektu s dalšími neziskovými organizacemi a spolky.
Naším cílem je zachovat především to cenné, co si tam za roky svobodného počínání příroda vytvořila.

Ač zde proběhly terénní úpravy a vyřezání značných částí náletových dřevin, snažili jsme se, aby tajemný, až pralesní vzhled okrajových lokalit v dostatečné vzdálenosti od nynějších zpevněných cest, zůstal zachován. Místo je cenné především výskytem starých a přirozeně odumírajících ovocných stromů různých druhů, ale také poměrně hojným výskytem řešetláku počistivého s několika starými jedinci. Dále zde roste i několik keřů (místy spíše stromů) lísky obecné a bezu černého. Ač se někomu může zdát, že takové křoví není nijak cenné, opak je pravdou. V době, ve které žijeme, se intenzivně hospodaří nejen na polích, loukách, ale i v lesích. Vše, co tam roste, se využívá téměř beze zbytku a přírodě nezůstane k její přirozené obnově téměř nic. Málokdo z dnešních hospodářů si uvědomí, že přírodě nelze stále jenom brát, a to platí i o městských parcích s dalo by se říci až „sterilní přírodou“. Lokality, jako je právě tato, jsou cenné pro vývoj nepřeberného množství živočichů, od mikroskopických organizmů, přes zástupce brouků, až po ptáky a savce. Bez starých „doupných“ stromů by velká část populace vyjmenovaných živočichů vyhynula. Též přirozená obnova zeleně na tlejících pozůstatcích „dřevěných předků“ je nenahraditelná.
Na několika dřívějších brigádách jsme lokalitu vyčistili od odpadků a náletových dřevin a připravili pro stezku po ukázkových dřevinách. Nyní probíhají závěrečné práce na textech a můžeme prozradit, že jsme vybrali osmnáct dřevin, tedy bude mít osmnáct zastavení, na kterých bychom chtěli vždy vybraný keř či strom představit a uvést i jeho význam, např. co se týče dřeva a plodů, či nějakou zajímavost. Další informace od nás si budete moci přečíst i na panelech věnovaných významu starých stromů v krajině nebo využití plodů zdejších dřevin ve formě receptů.

Protože už máme, především někteří z nás , bohaté zkušenosti s výrobou stojanů, z velké části se podílíme i na jejich výrobě, a to i těch velkých, věnovaných kromě výše uvedených také významu, historii a využití Sklenářova dolíku. Začali jsme též s péčí o zdejší dřeviny, abychom je udrželi do budoucna v dobrém zdravotním stavu.
Pokud tedy Vás zajímá tato lokalita, chcete se něco dozvědět o stromech rostoucích kolem nás, nebo se zajímáte o naši práci, a nestihnete už některou z posledních brigád, přijďte se podívat 1.října od 16 hodin na slavnostní otevření Sklenářova dolíku s aktivitami pro děti, občerstvením a hudební produkcí.

[Kompletní fotodokumentace z poslední brigády]

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *