Na severní straně Kaňku stojí další menhir

Koncem minulého roku jsme přišli s nápadem, že bychom zkusili najít místo, kde kdysi stávala stéla (menhir) v Libenicích. Dnes je na místě keltské svatyně (?) bývalá vietnamská tržnice. Domluvili jsme se s majitelem, zda můžeme s Pavlem Kozákem a Pavlem Bartlem vše proměřit a prověřit. Nakonec se ukázalo, že na místě, kde stál kámen, je postaven domek sloužící jako bazar. Pan Kozák ale rozhodl, že místo nový kámen jako zářič energie nepotřebuje, a to ani na místě jiném, blízkém. 
Přišli jsme tam ale na něco jiného. V okolí Kutné Hory je několik, už v historii uváděných, “ley-lines”, které by bylo dobré zmapovat a případně posílit či na nich postavit další kameny. Jedním z takových křížení je i místo na severním úbočí Kaňku. Místo bylo vytipováno, připravena díra a pak stačilo jen najít kámen. Vhodným kamenem se ukázal skoro 2,5 m dlouhý kámen, který jsme měli připravený na jiné místo a který byl složený přes 2 roky v Přítokách. Po Pavlově kontrole na místě jsme se domluvili na rychlé akci. David přivezl dodávku s dvounápravovým vozíkem, pomocníci napnuli svaly i hupcuk a díky Tomášovým “lyžinám” jsme kámen dostali na korbu. Po krátké akční vložce, kdy dodávka nemohla vyjet s cca 650 kg těžkým kamenem do kopce, se povedlo nacouvat kousek od díry. Pak to bylo otázkou hodinky, než  jsme kámen vyheverovali a pak zase pomocí svařených trubek nasunuli do díry. Pavel zkontroloval směr, náklon a už se klínoval v zemi nasbíraným kamením. Za necelé tři hodinky byl kámen převezen a postaven. Teď bude sloužit v té naší krajinné síti podobně jako kameny ostatní.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, menhiry a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *