Pozvánka na besedu o zemělodi

Na základě uplynulých událostí, které Kutnou Horou hýbou, jsme se rozhodli na živo (virtuálně přes internet a noviny už projekt představujeme Kutnohořanům od léta a vyhledat si lze na internetu desítky odkazů z celého světa) uspořádat besedu o zemělodi na Gymnáziu Jiřího Ortena, a to 19. ledna od 18 hodin v hudební učebně. Bude nejdříve promítnut film a pak bude představen projekt, jeho technologie a myšlenka. Jaroslav Dušek, který je známou osobností a nositelem myšlenky alternativních domů, se bohužel omlouvá. Z pracovních důvodů přijet nemůže, nicméně projekt plně podporuje a vzdávat se prý nemáme. Z dalších pozvaných hostů se budete moci dotázat pana M. Prušky, který stavěl a žije v zemělodi v Sázavě, úředníků, kteří se vyjadřovali a seznamovali s legislativní problematikou těchto neobvyklých staveb v ČR a snad zavítá i několik dobrovolníků, kteří se o zemělodi zajímají dlouhodobě. Zveme tedy nejen ty, kteří petici podepsali, ale také ty, kteří už o těchto stavbách něco ví, aby nás podpořili. Zeměloď by měla sloužit nám všem, třeba jen jako místo na zamyšlení, kam se až můžeme dostat (nebo se bohužel dostaneme?).
Tak, jak je prezentována petičním výborem stavba zemělodi samotné i výběr místa, postupy, máme za to, že je mnoho lidí uvedeno v zásadní omyl a i informace, které jsou uváděny v médiích jsou nepravdivé či zavádějící. Nelze se pak divit, že se mnozí podepíšou pod petici, když vidí na fotce hromadu pneumatik a neví souvislosti.  Bude na každém z vás, aby si udělal obrázek a nechal si myšlenku těchto staveb i jejich účel vysvětlit. Předesíláme to, že nelze omezovat lidi v projektech a jejich realizacích na soukromých pozemcích a za neveřejné finance jen proto, že to je obecně “neobvyklé, nenormální, že o tom nic nevím nebo že se mi tento způsob života či bydlení nelíbí”. Tak by asi nebylo možné jít dopředu v ničem. Denemark nikdy nedělal nic proti přírodě, ekologii a především bychom si, teď obzvlášť, nedovolili dělat nic bez příslušných povolení. Ta máme, i když se uvádí v médiích, že neexistují nebo že jsme je obešli. Stavby tohoto typu, stejně jako v USA či jinde, prostě nemají v současné legislativě žádné kolonky. Vzhled stavby samotné je pro někoho bizarní, v někom evokuje stavby Gaudího nebo města z filmu Star Wars. Ne každý chce mít konvenční dům z plynosilikátových tvárnic (teplárenských popílků – odpadu) nebo klád. Bylo by dobré, aby se vždy každý zamyslel nad tím, zda právě on sám nemá máslo na hlavě, než začne křičet. Ať tak, či onak …..

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *