První etapa budování geologické expozice dokončena

Od Tomáše Klaila: Nedělní odpoledne 14.6. jsme věnovali dokončení geologické expozice, kterou náš spolek vybudoval v bývalém lomu „Čížkova skála“ na dolním Žižkově. Na dokončení nám již v minulém roce poskytl finance Krajský úřad z fondu hejtmana.
Tabulky umístěné na jednotlivých kamenech obsahovaly názvy samotných hornin, a to nejen běžným písmem, ale i písmem Braillovým. K těmto popiskům jsme nyní přidali ještě QR kódy pro čtení pomocí „chytrých telefonů“. Tyto poměrně malé znaky (2,7 x 2.7 cm), vytištěné na samolepicí fólii firmou Lepor, jsem s dcerkou rozstříhal a očísloval již dopoledne, tak šlo vše „jak po másle“. Dcera kódy roznesla dle čísel k jednotlivým kamenům, Honza Moravčík pomocí telefonu zkontroloval, jestli vše je tak jak má (u toho samozřejmě stíhal i fotit) , Gábina očistila plošky na destičkách a nalepila kódy. Já se mezitím pustil do instalace chybějících informačních tabulí. Jeden samostatný stojan je věnován průzkumu historických důlních děl v okolí Kutné Hory a spolku Barbora, který se jím zabývá. Na dalším stojanu u vstupu zbývalo doplnit ještě nezbytné informace o sponzorech a budování samotné expozice. To se k nám ale přidal ještě Martin a Pavel Novák s psíkem, takže práce šla od ruky velice rychle. Na závěr ještě tito dva pracanti pohrabali štěrk rozházený po cestě zpět ke kamenům, vysbírali kamínky i z trávy a bylo hotovo. Věříme, že dokončená expozice bude sloužit k plné spokojenosti všech návštěvníků a nebude nikým poškozována (již některé tabulky jsou pomláceny kamením) a podaří se nám doplnit ještě jeden chybějící exponát, který se zatoulal kdesi během příprav.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Geologie a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *