Jarní příroda je zkrátka kouzelná

Od Dany Kudlíkové a Tomáše Klaila: Za krásného slunečného březnového odpoledne se pár našich nadšenců vydalo za krásami jarní přírody. Hlavním cílem výletu byla přírodní rezervace Velká a Malá olšina za obcí Chlum u Zbýšova, jejímž úkolem je chránit cennou lokalitu bledule jarní. O tomto krásném místě ví řada lidí nejen z okolí a Kutnohorska, ale i z míst mnohem vzdálenějších. Od přátel, kteří ho navštívili hned o následujícím víkendu, vím, že to tam prý vypadalo jak o pouti, ale my jsme snad i díky poměrně časné odpolední hodině měli štěstí a potkali jsme jen přibližně pět návštěvníků. Já osobně místo navštěvuji již asi třicet let poměrně pravidelně, a tak vím, že při zimách jako byly běžné ještě před několika lety, se často stávalo, že květy bledulí, jen s malou částí stonku a listů, vykukovaly ze souvislé vrstvy sněhu. Tentokrát tomu ale bylo naopak, takže jsme se pohledem sice na bílý koberec (o přibližných rozměrech 150 x 200m), ale složený výhradně z květů, mohli kochat bez omrzlin. Zajímavostí je, že bledule jarní, ani v počtu několika desítek jedinců prakticky nevoní, ale v takové ploše, jako je tady, vydává jemnou a příjemnou vůni, lynoucí se do okolí.
Při zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v obci Čejkovice, která leží mezi již zmíněnými obcemi Chlum a Zbýšov. Tam je oproti Olšině, zajímavé především v předjaří, památný strom, který má svá kouzla v jakékoli roční době.
Jedná se o dub letní, jehož vysazení se datuje do roku 1470 a je na svůj úctyhodný věk relativně zdráv. I pod dubem, a zvláště pak v zahrádce přilehlého domu, se bylo čím kochat: opět bledule a k nim ještě sněženky, talovíny a krokusy, no radost pohledět, a tak nám to nedalo a museli jsme se o tu krásu s vámi podělit. Možná vás to i může inspirovat a v některém z následujících let se pokochat také.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *