Čistá Vrchlice

Tomáš Klail: V sobotu, 11.4. se náš spolek připojil k akci „Čistá řeka Sázava“, organizované MAS Lípa pro venkov. Dohodli jsme se, že v Kutné Hoře uklidíme tok Bylanky a Vrchlice. Již v pátek započalo s úklidem této malebné říčky, několik tříd základních a středních škol z města. Žáci vyčistili úsek od hlavního nádraží v Sedlci, až po konec Královské procházky na dolním Žižkově.
V sobotu v 8h ráno se na parkovišti u Vrbového mlýna shromáždilo nejméně patnáct pracantů, včetně několika dětí a mládeže. Po rozdělení úseků, vyfasování pytlů, triček s logem akce a rukavic, se skupinky pustily do práce. Martin Starý s několika dobrovolníky šel po proudu, větší část pak proti němu s tím, že u mlýna Denemark se pár z nich vydá po proudu, po druhém břehu. Já s Honzou Moravčíkem a s mojí stařičkou Škodovkou, jsme jeli na louku u ruiny mlýna Cimburka. Cestou jsme v úseku toku “V Hutích“ vytáhli z tůně velký plechový sud a v lokalitě „Na Střelnici“ zase celý výfuk od auta a pak i přes půl pytle odpadků. Od louky jsme čistili okolí cesty a potoka až k hrázi Velkého rybníka, kde se k nám poté připojili ostatní, kteří po cestě a hlavně v okolí Cimburku, nasbírali několik plných pytlů, kusy střešní krytiny, matraci a spousty různého dalšího harampádí, hlavně po našich bezdomovcích, kteří díky mírné zimě tábořili v okolí dlouho po zakončení turistické sezony. S plným vozíkem a i kufrem odpadků, jsme vyrazili zpět k Vrbovému mlýnu, kde bylo vytvořeno dočasné úložiště, které v týdnu odstraní Technické služby. Ostatní ještě cestou zpět dočistili trasu a s velkým “díky za pomoc” jsme je propustili k zaslouženému odpočinku v krásném jarním počasí. Já s Honzou jsme ještě projeli celý úsek silnice a odvezli k ostatnímu odpadu naplněné pytle, které nechávali dle domluvy ostatní na trase úklidu. Byl toho zase plný vozík. Pak jsem se Standou Košnarem, který nám pomáhá již léta, ještě jeli posbírat další odpad, nasbíraný další spřízněnou duší – Danou Kudlíkovou z Přítok, která sama v horním toku Bylanky až pod Škvárovnu nasbírala další plný vozík. I ten putoval k již pořádné hromadě, která se tak rozrostla, že zaplní celý nižší kontejner nákladního auta. Bylanku od ústí do Vrchlice po již zmíněnou Škvárovnu pak čistila skupinka z dolního Žižkova pod vedením naší členky Gábiny Březinové.
Myslím, že akce včetně počasí se vydařila, užila se i legrace a všem účastníkům ještě jednou děkujeme. Jen nás stále zaráží, komu činí takové potěšení, znečišťovat přírodu v okolí svého bydliště. Nebo je to do sběrného dvora tak strašně daleko?Za týden proběhne suchozemská část úklidové akce? „Ukliďme si Česko“, které se také zúčastníme, tak budete vítáni.

 

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *