Černé kácení kolem Kutné Hory můžete zastavit i vy

Před pár týdny jsme se sešli v rámci příprav projektu lesoparku na Kaňku i s jednatelem MLaR Ing. Peroutkou a s dalšími lidmi, kterým není lhostejný osud zejména dvou lesních celků u Kutné Hory (Kaňk, Rovina). Probírali jsme možnosti jak lesoparky lidem více zpřístupnit a zatraktivnit. Zatím jsme se dohodli na tom, že se vyčistí zarůstající profil většiny cest a pěšin, vyberou se některé hlavní trasy na kterých se zpevní povrch. Umístíme lavičky, interaktivní tabule pro děti, snad i nějaké hrací prvky na trase. Třešničkou na dortu by byla vysutá zabezpečená lávka (skákadlo – ale ne doslova), která by umožnila návštěvníkům Kaňku prohlídnout si bezpečně dno propadliny. Nápady jsou i další, ale musíme vše realizovat v etapách a jak se nám podaří sehnat finance.
Proč ale vše píšu? Tohle všechno můžeme dělat s tím výhledem do budoucna, že nám v těchto lesích zbudou zdravé stromy. Jenže je problém ten, že se vesele v městských lesích kácí a zdravé duby, lípy a borovice mizí. Proto jsme se rozhodli, že se v městských lesích zakáže jakákoliv samotěžba. Takže kdokoliv uslyšíte v lese motorovou pilu, je na 99% jasné, že dotyčný je tam za účelem krádeže. Prosíme tedy všechny, aby když uslyší pilu, volali okamžitě Městskou policii a dali mailem nebo přes aplikaci Lepší místo vědět, že se tam tohle děje/dělo. Budeme tak mít zpětnou vazbu, že policie dojela a případ řešila a také jak ho vyřešila. Je to jediná možnost, jak zastavit nebo omezit černé kácení. Bohužel to odnesou ti, co si poctivě vyřídili povolení a káceli jen to, na co měli “glejt”. Ale rozlišovat co je či není zvuk pily povoleného kácení bylo složité. Dnes už budete vědět, že zvuk pily=krádež dřeva v lese=nahlášení MP. Pokud vám není jedno, že mizí stromy v našich lesích, pomozte nám je chránit. Všem děkujeme za spolupráci.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *