Divocí koně jsou už volní

V sobotu jsme na pozvání Dalibora Dostála vyrazili na výlet do Milovic. Ve 12h bylo totiž slavnostní stříhání pásky (přítomen byl hejtman a náměstek hejtmana, starosta Milovic a další) a pak samotné vypuštění stáda klisen z karanténní ohrady do 40 ha výběhu. Ten je velice podobný stepi na Kaňku nebo bývalým rybízům na Karlově. Pláň se stařinou, porostlá solitérními keři hlohu, pláňat, šípků atd. Koně budou tuto stařinu spásat, narušovat kopyty terén a tak bude umožněno mnoha druhům hmyzu, především motýlům, využívat nově kvetoucích rostlin. důležití jsou na těchto lokalitách i ptáci
Samotný pohled na stádo koní, připomínajících pravěké kresby na stěnách jeskyní, byl úchvatný. Svobodní, neochočení a připravení kdykoliv kopnout či kousnout, pokud se člověk přiblíží do vzdálenosti, která je už nepatřičná. Přes množství pozorovatelů a novinářů nakonec stádo během několika minut vyrazilo do širokých plání, kde vyčuhovaly nad obzor pouze staré bunkry. Po chvilce jsme už koně neviděli – prostě přírodní zbarvení má něco do sebe.
Dalibor a jeho kolegové plánují, že brzy přivezou ke klisnám i hřebce. Postupně by měla vzniknout dvě stádečka (harémy) a každoročně by měly mít klisny po jednom hříběti. Už dnes je mnoho zájemců o chov těchto krásných zvířat na podobných lokalitách. Je to v podstatě jedno z mála možných využití a způsobů, jak navrátit cenné druhy rostlin a živočichů do těchto přírodně hodnotných ploch.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazeno a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *