Zahrádkáři Kersku II.

nákladní kolečko

nákladní kolečko

Po tom, co nám nějaký aktivista podruhé odmontoval tabule na naučné stezce v údolí, jsme se rozhodli jednu z tabulí umístit na skálu. Bohužel se nám rozbila v té době elektrocentrála, takže jsme jí museli dát nejdřív do opravy. Bez ní totiž v terénu nelze tyto práce provádět. Tomáš mi včera zavolal, že….”zítra by to šlo“. Měl (jak je to jeho zvykem) vše perfektně promyšlené, připravené a sbalené. Po 8 hodině jsme vyrazili. Dojeli jsme až ke Spálenému mlýnu, odkud jsme museli nést už vše “na hřbetech”.

truhlářská, zámečnická a zednická dílna v lese

truhlářská, zámečnická a zednická dílna v lese

Nejdříve bylo nutné všechen materiál, nářadí i centrálu dostat na místo samé. K tomu nám posloužilo snad ještě předválečné kolečko 🙂 Než Tom vyvrtal díry do skály, já jsem opravil zase zlámané kuláčky na mostu u arboreta. Než pořádně zatuhla chemická kotva ve skále, Tomáš připravil  nové obruče na strom. Pak jsme namontovali podkladové latě, na ně desku, tabuli s textem i lišty a bylo hotovo. čekala nás ještě tabule u louky, kterou jsme museli dát zpět na dub. Tentokrát jsme připevnili závitové tyčky několika kontramatkami a ještě jsme pro dotyčného “dobrodince” nalepili tabulku s prosbou. Tabule snad přežije a noví turisté se budou moct kochat nejen krásou údolí, ale budou si moct přečíst v pohodě i info na tabulích. Strávili jsme opravami celé dopoledne, tak doufáme, že už se další akce podobného druhu nebudou opakovat. Opravdu to není legrace stezky budovat, ale pak i takhle udržovat. Navíc, když na to nemáme ani korunu navíc 🙁
Jinak v údolí teď můžete vidět kvést několik druhů pryskyřníků, sasanku pryskyřníkovitou i sasanku hajní. Nakvétá česnek medvědí a blatouch bahenní, v podrostu lesa “čtyřlístek” šťavel kyselý. Před 14 dny firma Trango pokácela po dohodě s námi a OŽP jeden velký jilm a dvě menší lípy, které rostly v těsné  blízkosti zdí ruiny Cimburku a hrozilo její zřícení (výkyv stromů při bouřce). Bezdomovci se také odstěhovali, údajně jsou teď v lomu u Vrbova mlýnu. Tak se snad časem odstěhují z údolí úplně.

.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *