Ošetření lipové aleje u sv. Vojtěcha

Lípa poškozená srncem

Lípa poškozená srncem

Od Tomáše Klaila: Během úterního odpoledne jsem věnoval asi tři hodiny ošetření lip v aleji u sv. Vojtěcha. Počasí bylo přímo “perfektní” (vítr co kácel štafle, každou chvíli déšť se sněhem a v dálce ještě hřmělo), ale čas vyčleněný této práci se musel využít. Nejprve bylo třeba z již zmíněných štaflí ostříhat všechny zaschlé konce větví, větve suché odstranit a u několika stromků zkrátit i zcela suchý vršek a vytvořit nový.

Trochu brutální zásah, ale snad pomůže

Trochu brutální zásah, ale snad pomůže

Dobu, kdy stromy již raší, jsem zvolil úmyslně. Sazenice měly velmi špatné kořeny (jak jsme již dříve uvedli) a tak jim postupně odumíraly větvičky, které tyto kořeny nedokázaly uživit. Nyní je nejlépe vidět, kam ještě míza jde a kam již ne. Takové ošetření bylo třeba u všech patnácti stromků v aleji, jeden z nich čekal ale zásah daleko rozsáhlejší. Předloni z ní zmizel plastový návlek, chránící kmínek před zvěří, a tak toho srnec ihned využil a vytloukal si o kmínek líčí, kterým má pokryty parůžky při jejich růstu. Nevím, jestli se mu to povedlo, ale lípu zničil tak kvalitně, že jsme

Je hotovo

Je hotovo

si nebyli jisti, jestli neuschne. Celý loňský rok se z toho vzpamatovávala a z proužku zbylé kůry vytvořila poměrně masivní kalus. Ten by pokračoval omezeně, protože mu bránily místy až dvě třetiny suchého kmínku. Provedl jsem tedy “amputaci” většiny suché části. Vše pak zamazal štěpařským voskem, stejně jako větší řezy na ostatních stromcích. Dál od největší lípy, která již opěrný kůl nepotřebovala, jsem tento odebral a přidal ho z boku k “odoperované” lípě. Nakonec na ni a ještě na další v řadě zbývalo doplnit již zmiňovanou chráničku a bylo hotovo.

Ve zbývajícím čase, jsem  se zašel podívat na starou  lípu přímo kapličky.  Pohled vzhůru mi udělal radost. Před několika lety, byl na této zřejmě nejvyšší lípě v širém okolí (a snad i nejmohutnější – obvod kmene je 5 m), proveden zdravotní řez a byla instalována i několikanásobná vazba. Ještě loni strom nevypadal nejlépe, ale nyní velké množství obrostů  naznačuje, ze se její stav snad konečně zlepší. Doufáme, že bude ještě řadu let krášlit tento kousek krajiny a že se k ní pomalu přidá i námi založená alej.
nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *