Svážení kamenných bloků pokračuje

Ranní romantika s bagry, lom Libodřice

Každých 14 dnů svážíme ve spolupráci s firmou Holding Silnice Čáslav a. s. a pod dozorem Mgr. Veroniky Štědré z ČGS další bloky na geologickou expozici. Samotnému svezení předchází návštěva daného lomu a výběr nejlepších vzorků, mnohdy vyjednávání s majiteli starých lomů a pozemků, na kterých se kameny nachází. Nejinak tomu bylo např. u Kohoutovy skály u Hranic, kdy jsme s horolezci vyjednávali vylomení jednoho nestabilního bloku ze stěny. Bohužel technicky to nebylo možné, a proto jsme museli vzít za vděk blokem kamene odlomeného v potoce. Lom VlastějoviceJindy nejde vybraný blok od skály oddělit ani po 2 hodinové práci s klíny a palicí, jindy zase auto po nedávném dešti nemůže zajet rozblácenou lesní cestou až k místu. Pak se vyzdvihnutí odkládá nebo se přistupuje k přiblížení bloku (mnohdy třeba 400kg) pomocí lan a řetězů. Svezených bloků je již teď v Markovicích kolem 40 kusů a zbývá jich zhruba 10. Vše bychom chtěli mít do konce listopadu hotové, v současné době se začínají kameny čistit, leštit a třídit. Podáváme žádost o grant na propagační a výukové materiály pro školy, turisty i na vybudování 8 ks naučných tabulí do lomu. Součástí označení kamenů by měly být i jmenovky v Braillově písmu, aby si nevidomí mohli jednotlivé kameny alespoň osahat a poznávat je dotykem.
S Veronikou jsme do projektu každý investovali cca 400 km cest a nespočet hodin telefonátů, mailování a vyjednávání – zdarma. snad to pak někdo ocení 🙂

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Geologie a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *