Lávky v údolí jsou jako nové

hotový mostek u arboreta

hotový mostek u arboreta

Na sobotu 13. července byla nahlášena brigáda v údolí Vrchlice. Měli přijet především dobrovolníci z GE Money bank a pak jsme očekávali i několik pomocníků z řad občanů. Přihlásili se nám i kluci z Červeného růžového kříže; sdružení, které začíná pomáhat v neziskových akcích. Nakonec dorazili jen dvě pracovité dámy, které nám vždy chodí pomáhat a tři kluci “z kříže”. Je to tak jako vždy – každý nám fandí, ale přiložit ruku k dílu už se nikomu nechce. Pak mě dostane telefonát, aby “někdo” opravil poškozenou lávku nebo podmáčenou cestu.

připravené nosné trámky

připravené nosné trámky

Nejprve jsme museli donést dva akátové kmeny, připravené již v zimě na opravu mostku. Tři metry dlouhé kmínky jsme nesli od Cimburku až k náhonu mezi Denemarkem a Vrbovým mlýnem na ramenou (1km). Jeden z kmínků chtěli odnést “křižáci”, ale když na ně nějaký pán vybafnul, že na ně zavolá policii za krádež dřeva (pokácení bylo vyjednáno), sbalili se a odjeli. Obě lávky jsme tedy museli s Tomášem opravit sami. Na té u arboreta bylo potřeba vyměnit asi polovinu kuláků, které jsme nařezali z vyvrácených a podemletých stromků

aby prý bylo vidět, že taky pracuju :)

aby prý bylo vidět, že taky pracuju 🙂

zachycených v řečišti Vrchlice. Kuláčky na lávku pod svahem u Denemarku jsme měli připravené již od zimy, kdy jsme si je nařezali na míru při kácení na Kaňku. Tomáš perfektně založil nosné kmeny, na ně jsme pomocí vrtaček a centrály přišroubovali cca 60 kusů příčných kuláků. Nakonec jsme kameny a štěrkem upravili konce lávky. Dámy mezitím vysbíraly velkou část podél cest a řečiště potoka. Většina odpadků je díky velké vodě na dolním toku Vrchlice, takže tentokrát nebylo práce s odpadky nebylo tolik.

hotovo....

hotovo….

O prázdninách bude v údolí Bylanky a Vrchlice probíhat brigáda Zelené město, tak se snad opraví po 7 letech již rozpadající se palisáda na pěšině a některé další poškozené úseky cesty “po mlýnech”. GE Money bank slíbila na podzim brigádu s větší účastí, tak kdyžtak zbytek doděláme. Děkuji všem za sobotní psychicky (Tomáš by mohl vyprávět) i fyzicky náročnou práci a věřím, že lávky budou zase několik let sloužit všem.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Brigády a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *