Druhá terénní prohlídka geologických lokalit

novolhotecký "mušlák"

novolhotecký “mušlák”

Ve čtvrtek ráno jsme se sešli s Veronikou a panem Heřmánkem zase na parkovišti Na Valech. Tentokrát jsme jeli malým terénním autem z Geologického ústavu. Nejdříve jsme se byli podívat na Třešňovku, kde se díky kopání základů objevilo několik velkých kamenů. Cesta dál pak vedla přes Libenice na Kaňk, k rozhledně, kde bylo taky několik rulových balvanů ze základů rozhledny. Odtamtud jsme se vydali do Miskovic, obhlídnout známou “miskovickou jeskyni”, vytvořenou ve vápencové stěně. V Miskovicích a v jejich okolí se nachází poměrně rozsáhlá, doposud však detailně neprozkoumaná síť krasových chodeb. Z nich vytéká známý pramen sv. Vojtěcha.

libodřický kámen s živcovým "okem"

libodřický kámen s živcovým “okem”

Od jeskyně jsme jeli na Vysokou, kde jsme na staveništi našli plno kamenů z hadcového lomu. Ty pobsahují velké množství českých granátů. Našli jsme také lom nad Bořeticemi. Nakonec jsme se ještě telefonicky domluvili se závodním lomu v Libodřicích, panem Dopitou, a jeli jsme se podívat do lomu. Ve čtvrtek dopoledne proběhl zrovna jeden odstřel stěny, proto jsme se těšili, že třeba najdeme i hezké minerály. Bohužel se tak nestalo. V jámě, 3. patrovém lomu jen pěkně fičel vítr. I tak jsme našli několik zajímavých exemplářů pro naší expozici. Ty

lom v Libodřicích, v čele čerstvý odstřel

lom v Libodřicích, v čele čerstvý odstřel

se začnou příští týden společně s dalšími kameny, po dohodě s majiteli, svážet do Markovic, kde budou kameny očištěny, některé vybrané plošky seříznuty a vyleštěny. Pokud vše půjde dobře, bude nám přát počasí, mohly by se první z kamenů již počátkem června objevit v lomu na dolním Žižkově. Tomu se říká buď Čížkova skála nebo lom Práchovna. Celkově by mělo být v lomu umístěno kolem 50 ks kamenů. O svozu, úpravách i instalaci vás budeme průběžně informovat.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *