Menhiry byly “vyladěny”

Stěhování desky “stolu”

Koncem června, kdy jsme uspořádali u menhirů (celkově se skupině kamenů říká kromlech) koncert skupiny Lisopea a Pepy Nose, zkoušel jsem naše kutnohorské menhiry zpropagovat mezi nadšenci, na příští slunovrat sehnat někoho na přednášky a nějak “prolustrovat” naše kameny internetem. Nejen že jsem přišel na to, že nejsme jediní novodobí Kelti v Čechách, kteří staví kameny, ale také  jsem narazil přes jedny webové stránky na Pavla Bartla. Přišel mu můj mail a jeho odpověď byla pro mě tehdy jako ledová sprcha: “Váš menhir se mi zdá mrtvý, máte jen hezký kámen na hezkém místě.” Proto jsem mu poslal fotku místa a pan Bartl trochu zjihl 🙂 Nakonec jsme se dohodli, že do Kutné Hory přijede a společně místo zhodnotíme. Vzal s sebou ing. Ladislava Kročáka, svého kamaráda a kolegu “menhirologa”. Sešli jsme se u kamenů i s p. Benešem. Nakonec se oběma pánům, kteří se stavěním menhirů zabývají již 20 let (postavili přes 300 menhirů starou technikou), naše místo i kameny líbily. Bylo jen potřeba celý kromlech “nastartovat” a oživit. Jedinou chybou byl kamenný stůl, který jsme museli přesunout o kus dál. Z jednoho bloku udělat menhir, ze zbytku udělat o kus dál stůl, směřující na kostel Všech svatých na hřbitově. Před odjezdem jsem tohle už nestihl zajistit, proto jsme se dohodli na podzim. Před 10 dny jsem vykopal díru na menhir a domluvili jsme se s R. Sádlem (firma Dřekoba), že až bude mít chvilku, že kameny přemístíme.”Dneska to šlo”, tak jsme kameny hodlali dát na určené místo. První z kamenů šel usadit do přivezeného betonu lehce, stůl s dvěma podpěrnými kameny už se trochu “vzpíral”. Bylo nutné na kameny přesně vykopat do kamenitého podloží “vany”, do kterých jsme kameny usadili. Dalo to chvilku práce, ale po necelých dvou hodinách už byl stůl na svém místě. Nakonec jsem celý prostor upravil, vyčistill, zbylé díry zavezl a teď čekáme od pana Bártla a jeho kolegy na rekolaudaci:-) Na příští rok chceme u chodníku na Kaňk umístit informační tabuli o budování celého kromlechu.

PS: Chceme kolem Kutné Hory umístit další jednotlivé menhiry, i menší, které budou sílu energie násobit a třeba se nám povede negativní energii našeho města zlomit:-) Když to nejde na zastupitestvu, třeba pomůžou kameny:-)

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Menhiry byly “vyladěny”

  1. Pingback: Kutnohorské stonehange se snad rozroste | Denemark – občanské sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *