Projekt “Obnova břehulích hnízdišť” je u konce

jak to vypadalo před ......

V tomto týdnu jsme dokončili projekt obnovy hliněných stěn v bývalé cihelně v Sedlci. Před zhruba 13 lety zde ještě hnízdilo několik posledních párů břehulí říčních. Místa, kde si mohli tito ptáci hrabat své hnízdní nory však díky erozi a sukcesním procesům zanikla. Naše sdružení vypracovalo projekt na obnovu těchto stěn a snažili jsme se nejdřív neúspěšně získat finance na jeho realizaci. My jsme díky grantu od firmy T-mobile tyto stěny vyčistili od náletů, odtěžili z nich přebytečnou zeminu a přiravili je pro nové generace chráněných břehulí.

.... a po bagrování

Během posledního měsíce jsme dočistili pomocí bagru kolmé stěnyi jejich okolí, rýčem se začistli horní hrany stěn a vyřezali jsme zbytky keřů, překážejících ve  výhledu či jako potencionální přístup šelmám k norám. Část zeminy byla odvezena. Poslední, co bylo potřeba dodělat, bylo umístění sloupků a ochranného lana nad stěnou. Kvůli podmínkám povolení obnovy stěn jsme museli takto zabezpečit horní hranu vytěženého svahu proti úrazu. Lano

natažené lano

je už nataženo po celé délce odbagrované stěny. Teď už jen čekáme, jestli se už letos několik párů na lokalitě neobjeví a nezahnízdí. Pokud se tak stane, budeme vás jistě informovat. Lokalita by mohla být do budoucna velice zajímavým biotopem např. i pro hmyz. Společně s paleontology a geology se budeme snažit o vyhlášení tohoto místa za Přírodní památku. Díky všem, kteří nám pomáhali, ale především zaměstnancům firmy T- mobile, která nám poskytla finanční dar.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Projekt “Obnova břehulích hnízdišť” je u konce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *