Bahnivé odpoledne v Hořanech

Jirka zubama vytahuje předposlední prkýnko

V sobotu dopoledne byl na brigádě na kaňku i Jirka Němeček, který se stará přes rok o naše ovčí a kozí stádo. Ten mi říkal, že náš společný kamarád Petr Němeček, který se stará v Hořanech o rybníček, bude odpoledne tenhle rybníček vypouštět a lovit z něj rybky. Převážně karasy sem buď někdo z místních nasadil nebo je spíše přinesly kachny na svých nohách. Přemnožené rybky začaly páchat velké škody na místní raritě, rdestici hustolisté. Podrývaly kořínky a kytky hynuly. Petr se tedy rozhodl celou nádrž vypustit a vylovit všechny “škůdce”.

Smradlavá a mokrá práce

Co nepochytá, nechá prý volávkám. Tak jsme s Jirkou přijeli na místo a Petr nám sdělil, že voda neteče dost rychle a bude to na dlouho. A že musíme nějak klackama splašit rybky ke stavidlu, aby je vzal proud vody do keserů, přiravených pod výpustí. Tak jsme chodili kolem rybníčku, občas zapadli po kotníky do bahna a plašili ryby. Pak se Jirka rozhodl vytáhnout poslední prkýnka zabořená v bahně stavidla. Petrovi to nešlo drátem, tak se Jirka ponořil celý do stavidla. Děti se ptaly, kam tatínek jde 🙂 Nakonec jsme ještě jeli domů pro

Inčučuna se projíždí po hladině

“atombordel” a nafukovací člun. Já jsem se snažil uvolnit zbývající prkýnko ve stavidle (zabořený po kolena v bahně) a Jirka jezdil po hladině na člunu jak Inčučuna a plašil ryby. Oba jsme byli od bahna a mě navíc natekla předkem “oděvu”  dovnitř voda. Takže jsem nejen smrděl bahnem, ale měl jsem kalhoty nažmach. V sobotu se vypustit a vylovit rybník nepodařilo, čekalo to na kluky v neděli, ale každopádně to byly 2 hodinky strávené legrací u krásného rybníčku. Prý v neděli odlovili snad všechny rybky, včetně dvou štik. Pro letošek snad bude zbytek vzácných rostlin zachráněn. Napřesrok se plánuje celkové odbahnění. Snad ho nebudu muset provádět já, s lopatou v ruce:-)

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *