Aktuality

Tenhle víkend jsem věnoval neděli kontrole břehulích stěn a menhiru. Nedávné mrazy a deště trochu narušily sprašové stěny v cihelně, ale jinak je vše zatím v pořádku. Domluvili jsme se, že stěnu ještě na několika místech přihrábneme bagrem tak, abychom využili celý výškový profil stěny a zbytečně neztratili metr tím, že vrchní část bude šikmá a zarostlá travou. Navíc je potřeba dočistit patu stěny a upravit odtěžený materiál pod terasou. Během dopolední obchůzky jsem vykopal i 10 děr na sloupky, ke kterým bude připevněno bezpečnostní lano nad stěnou. Vše bychom chtěli mít maximálně do poloviny dubna hotové.Pak jsem volal panu Benešovi, abychom proměřili umístění menhiru nad Provaznicí a určili si umístění dalších kamenů (jak on říká – zesilovačů). Vzali jsme s sebou buzolu, kyvadýlko, mapu, velký kus čtvrtky a další pomůcky. Místo na kámen našel pan Beneš skoro hned, pak jsme přeměřovali směry J – S, V – Z. Museli jsme však kvůli silnému větru a dešti z planiny za chvíli odjet a tak jsem měření dělal ještě doma na PC. Musíme se na místo samé vydat ještě několikrát a přesně určit místa uložení kamenů. Jistě už je to, že směrem na sv. Barboru a sv. Jakuba bude umístěn stůl (dolmen). Ostatní směry jsou také zajímavé:
Jižní směr – kostel Matky Boží Na Náměti – na vzdálenost 1,3 km ochylka od osy 90m
Severní směr – Libenice, keltská svatyně – na vzdálenost 3,3 km odchylka od osy 90m
Východní směr – kostnice – na vzdálenost 1,3 km odchylka od osy 20m
Západní směr – bohužel nic zajímavého
Směr sv. Barbora – osa prochází kaplí Božího těla, přesně podél jezuitské koleje a soch a míjí asi o 20 m Hrádek (kapli)
Směr sv. Jakub – přesně kříží kostel u Voršilek a končí u sv. Jakuba
Směr JV – kostel sv. Petra a Pavla v Čáslavi

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *