První brigáda v ZOO

První šly k zemi akáty

V sobotu 16. prosince proběhla první (a snad jich bude mnoho) brigáda kolem Městského zookoutku pod Vlašským dvorem. Před necelým rokem jsme vás informovali o tom,  že bychom chtěli společně s několika místními firmami a nadšenci obnovit starý zookoutek v prostoru vedle parku pod Vlašským dvorem. Od té doby se událo mnoho věcí –zkráceně tady k jejich historii. V lednu 2011 jsme jednali s panem Vašákem, zoologem jihlavské ZOO o tom, jaká by měla být druhová skladba zvířat. Bohužel se tento návrh nesetkal s ohlasem ani u Akreditační komise zoologických zahrad a ani u vedení města. Proto jsme hledali dalšího poradce.

Včelí hnízdo v dutině pajasanu

Nabízel se člověk nejpovolanější, MVDr. David Nejedlo, ředitel liberecké ZOO a zároveň předseda komise. Oslovili jsme ho, on přijel do K. Hory a zprvu nás odrazoval vůbec od toho, abychom něco budovali. Když poznal historii a tradici kutnohorského zookoutku, byl mile překvapen a byl ochoten pomoci. Bohužel však byl natolik zaneprázdněn, že práce stála. Museli jsme hledat dál mezi odborníky, až nám kamarád „dohodil“ jednoho z nejpovolanějších – RNDr. B. Krále CSc. Pan Král je bývalým ředitelem pražské ZOO (jeho „dítě“ je např. Indonéská džungle, kterou projektoval) a dnes projektuje zoologické zahrady např. v Rusku, na Ukrajině, v Pobaltských republikách. Pan Král záhy do Kutné Hory přijel, popovídali jsme si o představách našich i jeho, ukázali mu místo samé a dohodli se na spolupráci. Ptali jsme se také, zda dělat akreditovanou ZOO či jen městský zoopark. Odpověď byla jednoznačná – uděláme malé, ale kvalitní  ZOO, které bude odpovídat všem požadavkům Komise. Naše požadavky byly jen tyto: 1) aby byl provoz co nejméně finančně náročný 2) aby byla zvířata jak zoologicky zajímavá, tak atraktivní pro návštěvníky 3) abychom měli nějaké „vlajkové“ zvíře 4)aby byla naše ZOO něčím jedinečná 5) bylo zde i hřiště a posezení pro maminky s dětmi 6) aby zvířata nebyla hlučná, zapáchající a neobtěžovala tak okolní obyvatele. Jinak jsme panu doktorovi dali volnou ruku.

Skoro hotovo

Po několika schůzkách, telefonátech, mailech a konzultacích jsme se shodli na tématickém pojetí celé ZOO i na druhové skladbě. Napadlo nás i  mnoho dalších věcí, které budou mít snad kladnou odezvu v rámci propagace celého města. Ale to je na delší povídaní, psaní atd…..Jen na okraj – ZOO by měla být pojata jako „Živé podzemí“ v návaznosti na Kutnou Horu, horníky, dolování, štoly – od toho nory, doupata, podzemní život. Z toho pan Král vycházel – výběr zvířat byl dle toho, zda celý život nebo jeho část prožijí pod zemí. Nakonec jsme vybrali tato zvířata: např. oblíbené surikaty, psouny prériové, sysly, sviště, mary stepní, jezevce, lišku, sovy králičí, vlhy núbijské, ledňáčci a další. Pro děti pak mimo tohoto tématu drápkaté opičky, veverky a do kontaktního ZOO králíky a morčata. Pokud se vše povede, pod terasou kavárny by měla být umělá jeskyně s netopýry, jeskynním hmyzem, plazy a rybami a jako raritu bychom chtěli získat do chovu macaráty jeskynní, kteří žijí v balkánských jeskyních. V kavárně pak bude velké pralesní terárium a akvárium s jeskynními tetrami. Doplňkem by byl venkovní výběh našich plazů a obojživelníků, který by sloužil i jako výuková „pomůcka“ pro školy. Vlajkovým zvířetem jsme vybrali sysla obecného. Nejen že se jedná o jednoho z nejohroženějších savců v naší republice, ale pan Král je také členem záchranného programu a my bychom byli jednou ze 3 českých ZOO, která by pomáhala tohoto hlodavce vrátit do přírody. Navíc nedaleko Kolína je jedna z největších syslích kolonií. A poslední důvod, proč se nám toto zvíře zalíbilo byl en, že se obyvatelům jedné kutnohorské části říká „sysláci“ – teď už to snad nebudou brát jako posměch, ale budou se na „svoje“ roztomilé jmenovce těšit 🙂
Ale vraťme se ke včerejší brigádě a tomu, co bude následovat v roce 2012. Včera padly k zemi stromy v dolní části plochy – shnilý pajasan, ve kterém jsme našli obrovské včelí hnízdo. Několik akátů rostoucích z koruny zdi, jasan nakloněný nad sousední strom a rozčísnutá lípa. K zemi by měla jít ještě douglaska a smrk v sousedství bývalé mateřské školky, skoro suchý jasan ve svahu a radikálně přijde zmladit usychající jasan v centrální části a jedna dutá lípa u zdi. Zbyde tu několik velkých lip, obrovský dub, javor klen a jasan. Tímto prvním zásahem se prosvětlil celý prostor od J a  JZ a odstranily se havarijní stromy. V lednu 2012 bychom chtěli práce dokončit, svolat schůzku mezi zoologem B. Králem a architekty a pokračovat dál v realizaci našich plánů. Pak se bude jednat s dotčenými orgány státní správy, s památkáři a  budeme hledat finance na realizaci (máme jisté představy o EU dotacích atd.). Město zatím souhlasilo s tím, že ZOO chce, ale že se máme „předvést“ jestli to myslíme vážně, abychom ukázali, co tam chceme budovat, ale ať nepočítáme s tím, že nám na projektování a  realizaci dá nějaké peníze. I tak jsme se do toho pustili, a proto bych chtěl poděkovat ing. Míkovi za financování projektové části a zastřešení celého nápadu (včetně sobotní pomoci při tahání větví 🙂 i jeho kamarádovi O. Falgeovi, Tomáši Klailovi a jeho kolegovi při kácení a likvidaci větví a dřeva a především Martinovi Pečenkovi, který s nasazením života stromy doslova „pokrájel“. A také ing. Jägrovi z Technických služeb Kutná Hora, který nám na sobotní dopoledne zapůjčil plošinu. Kus práce se udělal a všem děkuju.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, zookoutek a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „První brigáda v ZOO

  1. Pingback: ZOO Kutná Hora a situace kolem ní | Denemark – občanské sdružení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *