Pozvánka na vypouštění netopýrů

Vážení milovníci netopýrů, přeposílám pozvánku od záchranářů z Vlašimi

Zde je tisková zpráva ze dne 29.3.2011 :
Netopýři z výtahu
„Crrrrr crrrr.“ „Záchranná stanice pro živočichy Vlašim, prosím.“ Přesně takto začíná příběh většiny našich zvířecích pacientů. V sobotu 26.3.2011 odpoledne takto začal i příběh našich šestnácti netopýrů rezavých, „netopýrů z výtahu“.

Městská policie Kutné Hory nám telefonicky oznámila případ netopýrů uvězněných ve výtahové šachtě panelového domu. Správkyně domu ve spolupráci s pracovníky Městské policie aktivně zajistila příchod obsluhy výtahu a zástupce firmy připravující zateplení budovy. Po příjezdu na místo jsme tedy měli již veškeré prostory výtahu zpřístupněné a mohli jsme rovnou přistoupit k odchytu uvězněných zvířat. Na dně výtahové šachty jsme nalezli celkem 18 dospělých jedinců netopýra rezavého. Jednalo se o 2 mrtvé jedince a 16 živých, značně vyhublých, vyčerpaných a dehydratovaných zvířat, kteří se navzájem tísnili k sobě ve snaze nalézt úkryt pod těly svých druhů . Netopýři byli v těchto prostorách evidentně uvězněni již delší dobu a byli navíc silně znečištěni mazivem používaným k mazání zařízení výtahu. Všechny jsme tedy přemístili do předem připravené přepravky a připravili pro následný převoz. Poté pokračovalo pátrání. Prohlédli jsme kabinu výtahu, zbytek výtahové šachty a i strojovnu. Žádné netopýry jsme však již nenalezli.

Tím náš zásah ale neskončil. Důležité bylo najít příčinu tohoto uvěznění a se všemi zúčastněnými se pokusit nalézt opatření, která by zabránila opakování tohoto případu. No a co tedy bylo důvodem vletu netopýrů do výtahové šachty?

Netopýři rezaví přirozeně zimují ve vlhkých nepromrzajících jeskyních a podzemních prostorách. V souvislosti s lidskou činností však nalézají vhodná zimoviště i v různých šachtách, sklepích a mimo jiné i v půdních prostorech panelových domů, tzv. atikách. A tak tomu bylo i v tomto případě. Na podzim se kolonie netopýrů rezavých shromáždila na tomto umělém zimovišti a započala hibernaci. Mezitím se však obyvatelé domu rozhodli budovu zateplit a přizvali si na to kompetentní firmu, jejíž pracovníci o přítomnosti spících netopýrů nevěděli a průduchy ve stěnách budovy zajistili proti hnízdění ptáků izolační pěnou.              S příchodem jara a teplejšího počasí se prostor atiky zahřál a netopýři se začali budit. V tomto období se přirozeně začínají rozlétávat po okolí, loví první hmyz a připravují se na stěhování do jejich letních sídel, kterými bývají oproti zimovišti teplé suché prostory půd a nebo především dutiny vzrostlých stromů. V tomto případě však netopýři neměli kudy vylétávat, neboť výletové otvory byly zaslepeny. Netopýři se tedy snažili nalézt jiné únikové cesty a štěrbiny ve zdech je dovedly až do výtahové šachty, odkud již nebylo úniku.

Zástupci firmy provádějící zateplování budovy po našem rozhovoru ihned uvolnili několik větracích otvorů vedoucích z venkovního prostoru do atiky a aktivně se ptali na další postup úpravy větracích otvorů, aby byla zachována jejich funkčnost a zároveň i vhodné prostředí pro netopýry a eventuelní hnízdění rorýsů. Tentokrát měli netopýři štěstí, zúčastnění obyvatelé domu i lidé zodpovědní za jeho zateplování byli rozumní a neváhali jim pomoci.

A jak to vlastně s „netopýry z výtahu“ dopadlo? Převezli jsme si je do naší Záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi a tam je po telefonické poradě s odborníky na péči o netopýry jednoho po druhém pečlivě omyli, osušili, napojili suspenzí vody s glukózou a nadrceným aktivním uhlím a poté je umístili do vyhřívané přepravky. Někteří jedinci vypadali velmi zbídačeně. Báli jsme se navíc, že se netopýrci přiotrávili látkami z oleje, který si olizovali ze srsti a létacích blan. O to větší pak bylo naše překvapení, když tentýž den večer již všichni aktivně baštili nabízené moučné červy.

Dnes jsou všichni netopýrci stále ještě ve Stanici. Každý den jednoho po druhém ručně krmíme a snažíme se, aby nabrali co nejvíce sil. Je to náročné, ale máme z nich velkou radost. Povedlo se to, v co jsme v počátku ani nedoufali. Všichni doposud přežili a připravují se na vypuštění zpět do volné přírody, plánované na čtvrtek 31.3.2011 u zámku Kačina ve 20.00h.

Téma zateplování budov je v posledních letech velmi aktuální a ne vždy při této činnosti bývají lidé takto ohleduplní. Mnohdy jsou zimoviště netopýrů a hnízdiště rorýsů záměrně ničena, aby tato zvířata neobtěžovala obyvatele domu. Netopýři i rorýsi však patří mezi zvláště chráněné druhy a jsou chráněny zákonem. A ani jeden z těchto druhů navíc nijak lidem neškodí. Pokud je tedy nutno panelový dům zateplovat či jinak rekonstruovat, je vhodné pamatovat na to, že v domech nejsme sami, a dle rad odborníků zvolit vhodná opatření proto, abychom tato zvířata nerušili a naopak napomohli jejich soužití s námi. Dbejme prosím na to, aby se případ „netopýrů z výtahu“ již neopakoval.

Bc. Michala Musilová

Záchranná stanice pro živočichy ČSOP Vlašim

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Starý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *