Dravci a sovy na polích

V zimě se dravci stahují na lokality s dostatkem potravy, hlavně hrabošů, což jsou především vojtěšková pole. V letech početného výskytu hrabošů se na takových místech mohou objevit desítky jedinců v několika druzích, což mylně vyvolává představu o  jejich přemnožení. Nejpočetnější bývá káně lesní, pravidelně poštolka obecná, vzácností není ani moták pilich nebo káně rousná.

Káně rousná

Jen zřídka se objeví malý  severský draveček dřemlík tundrový   nebo   sokol  stěhovavý,  kterého  jsem  například tuto zimu pozoroval dvakrát v okolí Hlízova.  Mimo dravců se na polích objevují při lovu hrabošů volavky popelavé i bílé a ťuhýk šedý, který si ulovenou kořist často nabodává na větvičky.  Jen co se setmí přilétají  na  lov  sovy.  Pravidelně  se   setkávám  s  běžným  puštíkem  obecným  a  kalousem  ušatým, zatímco s kalousem pustovkou jen v některých letech. Občas pozoruji i výra velkého a výjimečně sovu pálenou.

Právě období se zvýšeným počtem dravců na lokalitě je vhodné pro jejich odchyt a kroužkování. Při chytání se využívá vrozená nevraživost vůči výrovi a proto se používá jeho vycpanina nebo atrapa, která se postaví před nataženou síť. Úspěšnost odchytů je velmi rozdílná, některé dny si dravci výra ani nevšimnou, zatímco jindy se daří a chytí se i deset jedinců za odpoledne. Chytají se především běžné káně lesní a poštolky, občas se však podaří i káně rousná a mimo zimní období třeba i luňák hnědý, moták lužní, atd. Odchyt sov probíhá stejným způsobem jako dravců, na Kutnohorsku jsem zatím chytil pouze oba druhy kalousů.

Kalous pustovka

Kalous ušatý

Výsledků kroužkování dravců mám zatím jen několik. Káně lesní chycená 14.3.2008 u Chotusic byla v dubnu následujícího roku nalezena mrtvá u obce Netín v okrese Žďár nad Sázavou, poštolku obecnou od Bykáně z 20.9.2007 nalezli mrtvou 13.6.2008 na Benešovsku u Netvořic. Jaké nebezpečí jsou pro ptáky sloupy elektrického vedení dokazuje nález popálené poštolky u Ledče nad Sázavou 3.6.2008 okroužkované před osmi měsíci u Soutic nedaleko přehrady Želivky. Z několika desítek označených kalousů mám pouze jeden kontrolní odchyt po třech měsících vzdálený necelé tři kilometry od místa kroužkovaní. Občas se ale zadaří, jako například kolegovi který chytil koncem března 2005 u Bykáně káni lesní, která byla jako mládě na hnízdě okroužkována 17.6.2004 v Litvě.

Sokol stěhovavý

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

5 komentářů u „Dravci a sovy na polích

  1. Dobrý den,

    na poli mezi Chlístovicemi a Maxovnou se už více než měsíc zdržuje “bílý dravec”, alespoň tolik mi psala sestra. Odhaduji zimujícího pilicha, …
    Je to utajená lokalita z pozorování pana Kavky ve faunistické databázi ČSO? A propos, jak dopadli v loni výři na Sioně?

    Za info děkuje a zdraví Franc

    • Zdravím,
      u Chlístovic se již delší dobu zdržuje světlá forma káně lesní (prakticky čistě bílá, jen sem tam tmavé pírko). Nicméně moták pilich se tam může objevit také. V období říjen-březen u nás není nijak vzácný.
      Chlístovice nejsou ona utajovaná lokalita z birds.cz.
      Co se týká výrů – pokud vím tak mladé nevyvedli – stejně jako i několika dalších lokalitách na KH, které sleduji. Důvod asi uvádět nemusím.
      S pozdravem
      Michal Kavka.

  2. Dobrý den kdo by odchytl Kalouse ušatého je v našem parku a celou noc píská a se dvěma sourozenci jsou tři.Prosím kontaktujte mně na email.

  3. Nejsem ornitolg ani úplný laik,jen se chci zeptat ,zda je možné vidět letos už třikrát sokola stěhovavého nad Kutnou Horou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *