Konečně opravená hráz

Protržená hráz, jejíž okraje jsou vyčištěné od kamenů

Protržená hráz, jejíž okraje jsou vyčištěné od kamenů

Posledních pár dní se konečně počasí umoudřilo a dlouho nezapršelo. Což jsme potřebovali. Každý menší deštík je totiž hned znát na průtoky Vrchlice a my jsme potřebovali, aby hladina říčky opadla a do nově vybudované tůně nepřitékala už voda. Budování tůně je jednou z několika akcí, které jsou prováděny jako součást projektu podporovaného v programu Strom života SFŽP ČR a MŽP. 
V srpnu, kdy byly v celé republice povodně, postihla velká voda i údolí Vrchlice. Obrovské množství vody vlítlo do tůně a prolomilo měsíc  starou hráz.

Už opravená hráz. Za stromem je udělaný přepad pro nadbytečnou vodu

Už opravená hráz. Za stromem je udělaný přepad pro nadbytečnou vodu

 Vyplavilo se zhruba kubíkové množství zeminy a kamenů. Bylo nutné dosypat a zhutnit naveženou zeminu hráze, pečlivě napojit na zbytky staré hráze a proložit vše kameny. Domluvil jsem si brigádu s jedním mladým “rošťákem”, který u nás má odpracovat několik hodin prospěšných prací. Dorazil a společně jsme během 4 h celou hráz opravili. Nakonec jsme si padli do noty společným koníčkem chovatelství, a tak  práce při hovoru rychle ubíhala. 

Odpadky z lomu. Na jaře zde bylo vysbíráno to samé množství

Odpadky z lomu. Na jaře zde bylo vysbíráno to samé množství

Domluvili jsme se ještě, že uklidíme v lomu u Vrbového mlýnu odpadky od zahrádkářů (hází je z horního okraje lomu dolů). Nakonec toho byly 2 pytle, 1 igelitka a zbytky kabelů. Nechali jsme tam hromadu rajčatových rostlin po sklizni, větve z thuji atd. To si příroda “vezme” zpět. Každopádně bych tímto předem chtěl upozornit na to, že hodlám vstoupit do jednání s Městským úřadem, aby v této věci konal. Lom je teď čistý – tudíž by bylo záhodno, kdyby příslušný odbor upozornil na vývěsce všechny zahrádkáře a zejména předsedy zahrádkářského svazu, že lom je v současné době uklizený a pokud bude znovu zaneřáděn odpadky (plechovky, igelity, obaly všeho druhu, konzervy), že bude zvýšen nájem za zahrádky, které jsou v majetku města. Vypadá to, že jinak se asi bránit nelze.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *