Záchranné akce aneb ekoterorista v akci:-) (aktualizováno 24. srpna 2010)

poraněný pták neměl ani sílu se bránit

poraněný pták neměl ani sílu se bránit

V neděli jsem přiijel v 17 hod z náročné víkendové akce – sraz spolužáků po 10 letech (sud, kuřátka, pár panáčků atd.) – těšil jsem se  jak si vlezu do vany a dám relax. Ale v 18 hod mi volal kamarád Petr Němeček, že nad Hořanama v polích, při projížďce na koni, našel poraněného dravce. V blízkosti bylo elektrické vedení! Myslel si, že je to káně. Společně jsme se pokoušeli volat do záchrannou stanice do Pavlova, ale bylo nám sděleno, že pokud  dravce nepřivezeme, tak že “bohužel”….Petr na koni nemohl dlouho čekat, proto mě prosil, abych dravce odchytil a něco s ní­m udělal. Tak jsem na mí­sto přijel, v autě krabici od televizoru a po 30 minutách hledání ve vojtěškovém poli a navigování od Petra přes mobil jsem dravce našel. Nebyla to ale káně, nýbrž nějaký menší dravec – pochop nebo luňák. Volal jsem hned panu Škrdlantovi, protože bylo evidentní­, že pták má poraněné křídlo. Pan doktor mě hned přijal, okoukli jsme zvÚíře a doporučil mi rentgen na čáslavské klinice. Tam jsem bohužel dorazil už pozdě, tak jsem jel do Chotusic, na letiště. Dí­ky známostem s tamními sokolníky jsem jim pochopa (jak mi potvrdili domněnku) vnutil. Prý ho budou muset stejně předat do nějaké záchranné stanice, pokud zvíře přežije. Prý se úraz elektrickým proudem projeví až za pár dní – zčerná mu křídlo, případně i  běhák a pak odumře a zvíře zemře. Doufejme a přejme tomuto pochopovi, ať se z toho dostane a vrátí se do přírody!!

samice se šestii mláďaty - jablky pohrdají, raději mají žížaly:-)

samice se šestii mláďaty – jablky pohrdají, raději mají žížaly:-)

V úterý jsem byl dopoledne posekat trávu kolem Cimburku a připravit dřevo na sobotní akci. Obhlížel jsem i “naši” tůni, kterou stále protéká velké množství vody a bohužel ji nemůžeme takto opravit. Najednou mi volala Městská policie – hrklo ve mě, co mám za prů*** 🙂 Ale policisté mě jen prosili, zda bych se nepostaral o ježčí mámu s mláďaty. Že jim je někdo přivezl, že je našel když boural starou kůlnu. Že prý volali do Vlašimi a oni je odkázali na mě. Tak jsem se cestou z údolí stavil na policejní stanici,

malá pichlavá kulička - když se rozbalí, jsou vidět maličkatá chodidla paciček :-)

malá pichlavá kulička – když se rozbalí, jsou vidět maličkatá chodidla paciček 🙂

vyzvedl mláďata i s maminkou a ve staré hromadě kompostu na zahradě školy jsem jim vybudoval ze sena, starých klád, hlíny a větví pelech. Mláďata byla těsně před otevřením očí, tak doufám, že je samice po takovém stěhování neopustí a bude se jim dále věnovat (nejspíš si je přenese někam jinam, ale hlídat je musím). Při přendavání mláďat do hnízda jsem neodolal a jednoho prcka si nafotil.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *