Tajemný návštěvník

Kos černý, barevná mutace, foto J. Plavec

Kos černý, barevná mutace, foto J. Plavec

Dnes jsem byl za kolegy na městském úřadu a bavili jsme se o tom, jak jsou teď ptáci v přírodě ohrožení nedostatkem potravy a jak se stahují k lidským obydlím. Najednou mi kolega říká: “Viděl jsi někdy bílýho kosáka?” Popravdě jsem musel odpovědět, že ne. A ani jsem o žádném neslyšel. Prý ho i nafotili a hned mi ukazovali fotky. Prý se sami divili, co to lítá za podivně zbarveného ptáka kolem oken. Hned jsem psal Michalovi a ten mi potvrdil, že se tato barevná odchylka u kosů objevuje.  Jedná se o tzv. leucismus.

Kos černý, barevná mutace, foto J.Plavec

Kos černý, barevná mutace, foto J.Plavec

Citace z Wikipedie: “Kos černý je středně velký pták. Dospělý samec je matně černý s oranžově žlutým zobákem a žlutým kroužkem okolo očí. Samice je hnědavá s bělavějším hrdlem a nezřetelně skvrnitou hrudí, zobák i nohy jsou černé. Samice ani mláďata nemají oční kroužek. Mladí, roční samci nemají ještě vybarvený zobák, který zůstává černavý. Někdy se objevují i jedinci s větším či menším podílem bílého peří. Vzácnější, ale ne neznámí, jsou pak úplně bílí ptáci s červenýma očima  (albinismus).

Leucismus je známý např u lvů.  “Bílý lev není zvláštním poddruhem (ani albínem). Na vině je genetická porucha, leucismus, v důsledku které lvi ztrácejí téměř veškerý pigment srsti a kůže – melanin. Barva očí zůstává oproti albínům téměř normální (jantarová), nebo je modrá. Dožije-li se dospělosti, srst mu z čistě bílé postupně tmavne do krémové až slonovinové barvy. Leucisismus se přenáší do další generace recesivním genem („slabší“ párový gen, který se v přítomnosti „silnějšího“ párového genu neuplatní) , takže pravděpodobnost zplození potomka se stejnou poruchou je velmi nízké. Šance na přenesení leucisismu do další generace volně žijících zvířat je velmi nízká nejen díky genetickým mechanizmům. Bílé lvíče představuje snadný terč pro konkurenční predátory, často jej také zapudí matka či zabijí členové vlastní smečky. Jako lovec ze zálohy má v dospělosti bílý lev obrovský handicap v chybějící kamufláži a hrozí mu smrt hlady.”  (www.panthera-leo.org)  U kosů se řídí genetická dědičnost podobnými pravidly. Na rozdíl od lva však nemá kos handicap v tom, že nemůže dobře lovit, ale naopak že může být snadněji uloven. Každopádně je to velice zajímavá raritka

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *