Vyčištění rybníčku na dolním Žižkově

křoví kolem rybníčku před úpravou

křoví kolem rybníčku před úpravou

rybníček po dvou dnech práce

rybníček po dvou dnech práce

Včera a dnes dopoledne jsem vyčistil okolí rybníčku na dolním Žižkově, v ulici Pod tratí. Rybníček má zhruba asi 200m2 vodní plochy, která je v současné době zarostlá kompletně orobincem a po okrajích kosatcem žlutým. Jak jsem se během práce dozvěděl od místních, rybníček byl používán v minulosti pro cihelnu jako zdroj vody. Pak sloužil jako koupaliště, nádrž na ryby, mokřad pro různé živočichy. Posledních pár let slouží jako smetiště! Během dvou dopolední jsem vyřezal dva kontejnery křoví – svídu krvavou, bez černý, brslen evropský, hloh a šípek. Od každého druhu jsem nechal po obvodu několik perspektivních a soliterních kusů. Přece jen je krásné, když na jaře kvete hloh nebo je pak na podzim obalený červenými plody, stejně jako brslen svými „biskupskými čepičkami”.

skrz křoví nebyly vidět ani garáže

skrz křoví nebyly vidět ani garáže

po vyčištění se objevila jedna z vyhozených ledniček

po vyčištění se objevila jedna z vyhozených ledniček

Za pomoc s odvezením křoví děkuju Technickým službám K. Hora. Teď ještě musíme domluvit s Technickým oddělením MěU, aby byly odvezeny dvě staré ledničky. Ty někdo hodil ze svahu do rybníčku. Sám jsem po vyčištění svahů vysbíral více než dva pytle odpadků, lahví a kus koberce. Budeme se také snažit do jara ořezat dvě staré vrby zpět „na hlavu”. Dutým vrbám díky narostlým větvím hrozí rozlomení. Poslední, co čeká rybníček, je jeho vybagrování. To by si za své už mohli vzít představitelé Osadního výboru Žižkov, kteří mají dobré kontakty na firmu, která zavážela těžkou technikou lom Čížkovu skálu. V rybníčku je podle pamětníků až 2m bahna. Tohle my už svépomocí ručně nezvládneme a navíc si myslím, že by se občané z dolního Žižkova mohli aktivněji zapojit do péče o své okolí.
Na jaře chceme u rybníčku instalovat lavičku a jedno ze zastavení naučné stezky. Pokud by se vše povedlo a rybníček by prošel rekonstrukcí, vznikl by krásný kout přírody vhodný nejen pro mnoho druhů živočichů a rostlin, ale během roku i hezké místo pro posezení a v zimě pro malé děti na bruslení.

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *