Pozvánka na Vítání ptačího zpěvu

Z předchozího ročníku

Z předchozího ročníku

Tradice Vítání ptačího zpěvu vznikla v roce 1983 v Anglii, kde místní­ ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Česká společnost ornitologickáse k této mezinárodní akci připojuje již od roku 1992. Jde o jakési symbolické vítání, kdy ještě za tmy před rozedněním  se v mnoha zemích světa scházejí milovníci ptactva, aby se zaposlouchali do zvuků probouzející se přírody.

Na Kutnohorsku proběhne tato akce již posedmé.  Sraz je v sobotu 2.5. v 7:30 hod. na tradičním místě na parkovištii před hřbitovem v obci Vavřinec  nedaleko Uhlířských Janovic (mapka zde). Po zahájení se uskuteční vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníku, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivého počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Doporučujeme nepromokavou obuv, nenápadné oblečení a dalekohled.

V předchozích letech bylo během Vítání ptačího zpěvu pozorováno i přes šedesát druhů opeřenců. Na hladině rybníka a v jeho okolí by měly být k vidění potápky roháči, volavky popelavé, několik druhů kachen, lysky černé, ledňáčci a další běžnější druhy v Je těžké odhadnout jaké překvapení nás čeká letos, ale v minulých letech jsmě měli štěstí obdivovat například i vzácného jeřába popelavého, elegantního dravce motáka lužního a nad vodou obratně poletující racky malé a rybáky černé. I do sítě se občas nějaký zajímavější úlove, jako třeba strakapoud velký nebo krásně zbarvený pěvec bramborníček hnědý.

Tímto zveme všechny milovníky přírody a těšíme se na Vaší účast. Případné dotazy zasílejte na e-mail : numenius@seznam.cz

strakapoud velký

strakapoud velký

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *