Nová naučná cykloturistická trasa

Značka cyklostezkyDne 7.4. byla v Radě města odsouhlasena usnesením č. 323/09 finanční podpora ve výši 150tis. Kč pro naše občanské sdružení. Tato částka bude v roce 2010 použita jako 15% spoluúčast při realizaci nové naučné cykloturistické trasy. Zbytek peněz se budeme snažit získat z různých grantů, fondů, nadačních organizací nebo od sponzorů.
Teď asi trochu faktů. Proč cykloturistická trasa? Tento termín jsme před cca 8 lety vymysleli s panem J. Hnízdem z Technických služeb. Tehdy jsme začali dělat několik úsekůů této cykloturistické trasy na Sukově, nad Sklenářovým dolíkem a mezi silnicí Hořanskou a Grunteckou. Už v té době jsme měli společnou vizi vybudovat okruh kolem Kutné Hory, kterým by mohl pohodlně projít pěší turista, ale i cyklista, matky s kočárky nebo v některých úsecích i vozíčkáři. Cyklostezka jako taková má ze zákona normovaný asfaltový povrch daných rozměrů, v okolí nesmí být žádné nebezpečné předměty a musí být značenana svislým i vodorovnýmm značením. Tohoto jsme se chtěli tehdy vyvarovat nejen kvůli legislativním problémům, ale byly zde i důvody finanční a pak i to, že asfaltová cesta se do lesa a krajiny moc nehodí. Naším cílem bylo upravit povrch tam, kde nebyl sjízdný, vyčistit profil cest a pěšin v trase, umístit na vhodných mí­stech lavičky.
Před 2 měsíci jsem se čistě náhodou dozvěděl, že Městské lesy a rybníky s.r.o. chtějí budovat kolem Kutné Hory novou naučnou stezku. Trochu mě to rozladilo a naštvalo. Říkal jsem si, proč nás nikdo z Města nekontaktoval a nenabíl nám realizaci tohoto nápadu také? Nakonec jsem se dozvěděli, že se jedná pouze o pozemky lesní­, ve vlastnictví Města a bude se jednat o propagaci Městských lesů a rybníků. To, že je tento projekt nedomyšlený a dle mého názoru předražený, je věc druhá. Bylo mi řečeno, že to Město nebude stát ani korunu, tak že je to vlastně jedno. Tato informace a slova, že do června musí být podaná žádosti o grant mě doslova nakoply! Běhen 5 dnů jsem napsal projekt na novou načnou cykloturistickou trasu, která bych Vám zde rád představil. Projekt jsem následně prezentoval na Komisi životní­ho prostře a Komisy turistického rozvoje, na Technickém oddělení a pak i na Radě města. Město nám náš záměr odsouhlasilo a pokud se vše podaří tak, jak jsme si naplánovali (nejdůležitější je získat peníze), tak bychom měli mí do letníh prázdnin 2010 novou naučnou cykloturistickou trasu.

K projektu samotnému
Návrh naučné stezky je koncipován jako cykloturistická trasa, případně v zimě i trasa pro běžkaře (mnohé úseky naučné stezky jsou za dobrých sněhových podmínek pro běžkaře ideální). Trasa naučné stezky bude kopírovat stávající užívané pěšiny nebo turistické trasy, které budou doplňovat tabule s informacemi o okolní přírodě, stavbách, pohledech do krajiny. Snahou projektu je nijak výrazně nezasahovat do stávajícího stavu přírody. Součástí úprav kolem naučné stezky bude i umístění laviček (viz níže). Lavičky budou slouži nejen návštěvníkům naučné stezky, ale i mí­stním občanům při procházkách.
Vzhled nové naučné stezky bude korespondovat se stávající naučnou stezkou “Údolím Vrchlice” nejen graficky, použitím materilu, ale především tématicky. Je zbytečné kopírovat informace ze “Stříbrné stezky” a používat je o několik desí­tek metrů dále. Pokud budou tyto dvě naučnéné stezky na několika místech procházet stejnými úseky, budou se informačně doplňovat. S tím souvisí i návaznost na stávající trasy.
Výhodou této naučné stezky bude i to, že si turista podle sil bude moci zvolit jen část okruhu kolem Kutné Hory a bude vždy pohodlně naveden zpět do města. Druhý den pak může začít na zastavení, kde ze stezky sešel a dokončit tento okruh až do konce.
V budoucnu bude možné tento okruh napojit na další naučné stezky v mikroregionu ( např. časem vybudovat naučnou stezku proti proudu Vrchlice, přes Malešov, na Sion a pak dále na Roztěž. Další navazující cykloturistická trasa by mohla začínat u Kostnice a pokračovat přes památky v Malíně, dál do Nových Dvorů a končit na Kačině.
Více se už dozvíte v příloze, která do detailů popisuje celou naučnou cykloturistickou stezku, její zastavení, trasu atd. Pokud máte jakékoliv připomÚínky, dotazy nebo nápady, určitě se ozvěte. Pokud to bude nápad dobrý, rádi ho použijeme.

Zde se můžete podívat na podrobné informace o stezce (Word.doc)

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Nová naučná cykloturistická trasa

  1. vše naprd,do toho terenu male deti nevemu a po meste jezdíme porad po chodníku a kličkujem mezi lidma,pritom stačí na zem nastříkat jen barvu a udelat pruhy pro ciklo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *