Rorýsi – symboly prázdnin

Rorýs v letuV posledních letech se ve městech ve velké míře zateplují panelové i jiné domy. Bohužel se to stává osudným pro mnohé druhy zvířat. A to zejména pro rorýse obecné a některé druhy netopýrů. Netopýři se někdy schovávají ve spárách mezi panely, ale především pod převislými plechy, pod střechou atd. Takových kolonií však není mnoho a není to takovým pravidlem, jako hnízdění rorýsů obecných (Apus apus) ve větracích otvorech pod střechou panelových domů. A kvůli nim je tu i tenhle článek. Na konci článku naleznete i odkaz na praktickou brožuru o ochraně rorýsů při rekonstrukcích.
Stavební firmy a společenství nájemníků neví, že tato hnízdiště rorýsů obecných jsou zákonem chráněná a musí se k nim i tak chovat (neuposlechnutí je možné sankcionovat i vysokými pokutami). Skoro bez výjimky se tomu tak neděje. Veškeré větrací otvory jsou po zateplování osazeny větracími mřížkami a tím se znemožní hnízdění těchto krásných ptáků z řádu svišťounů. Rorýsi si staví na začátku větracích otvorů hnízda a vyvádí zde mladé. Tito přeborníci v letecké akrobacii jsou podobně jako např. labutě po celý život věrni pouze jednomu partnerovi a stejně tomu je tak i s hnízdištěm. Tam, kde jednou ptáci úspěšně vyvedou mladé, tam se vrací i v následujících letech. Bohužel, mnohdy se už nemají kam vracet! Otvory jsou zadělané a oni si musí hledat nová hnízdiště. Na ty si však zvykají velice pomalu.
Jednoduchými technickými prvky, jak vyhovět lidem a neuškodit ptákům, jsou obyčejné novodurové trubky v dostatečném průměru. Ty necháme s okapovým přesahem čouhat z větracích otvorů. Do fasády tak nezatéká a ptáci mohou vesele hnízdit dál. Dalším jednoduchým řešením je vsunutí větrací mřížky asi 15 až 20cm dovnitř větracího kanálku. Tak může proudit vzduch a ptáci mají svých 20cm k dispozici.
Trochu složitějšími možnostmi jak poskytnout ptákům hnízdění jsou speciální budky a hnízdní police pod sedlovou střechou atd.
O ochraně rorýsů a netopýrupři rekonstrukci budov a mnoho dalších zajímavostí ze života rorýsů si můžete přečíst v této praktické brožuře. Věříme, že tyto symboly letních měsíců honící se mezi paneláky, nezmizí z našich měst. Zejména z Kutné Hory….

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

1 komentář u „Rorýsi – symboly prázdnin

  1. Před týdnem jsem poslal žádost o spolupráci na Technické oddělení Městského úřadu. Moji bývalí kolegové, kteří mají na starosti zábory pozemků při stavbách lešení mi slíbili, že stavebníkům a sdružením nájemníků budou na formulářích dávat vědět, že musí dodržovat podmínky na ochranu hnízdišť rorýsů. Jinak se k nim tato informace nemůže dostat 🙁 Od teď tudíž nemohou říct, že o takových paragrafech nevěděli. O to, jestli budou tyto paragrafy dodržovat, se musí pak zasloužit Odbor životního prostředí – kontrolovat a případně nechat dělat nápravu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *