Poděkování

Původní stav kapličky

Původní stav kapličky

Rádi bychom alespoň na našich webových stránkách tímto způsobem poděkovali jednomu pánovi, který nechce sice být jmenován, ale který si zaslouží i takto anonymně poděkovat. Dále bychom chtěli poděkovat i Městu Kutná Hora, jmenovitě panu Chlumskému. V těchto dnes se dokončují poslední úpravy kolem kapličky (Božích muk) u Wagenknechtova mlýn na Dolním Žižkově.
Tuto kapličku nechal postavit koncem 18. století mlynář™ z Wagenknechtova mlýnu. Př™i jedné z mnoha povodní byl uvězněn stoupající hladinou Vrchlice v př™ízemní místnosti mlýnu, v kuchyni. Když už stál na kamnech a zůstával mu už jen vzduch u stropu, modlil se a prosil Boha o záchranu života. Voda nakonec nevystoupala až nahoru a mlynář™ se zachránil. Na znamení díků pak nechal postavit u mlýnu tato Boží muka.

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

Možná i proto jsou tak vysoká €“ aby odolávala tehdy častým povodním. Boží muka jsou netypická tím, že mají čtyř™i niky (většinou býval počet nižší). Ve výklencích byly (a snad zase budou) sošky čtyř™ českých patronů: sv. Ludmily, sv. Prokopa, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. V 19. a začátkem 20. století pak byla tato kaplička jedním ze zastavení kutnohorských občanů př™i pouti do Roztěže, ke kapli Panny Marie.
Př™ed necelými 3 lety jsem se studenty ze €žZeleného města€œ zhruba vyčistil okolí kapličky V Hutích. Odkryla se staticky porušená stavba barokní kapličky, u ní zůstal jen vzrostlý jasan. Během těch posledních několika let se stalo mnohé. Pan Chlumský, pracovník odboru památkové péče Městského úř™adu a zapálený amatérský historik, byl nakažen naší činností v údolí Vrchlice a domluvil se s jedním dobrodincem. Ten př™islíbil, že na své náklady opraví tuto neobvyklou sakrální stavbu. Svému slovu dostál a ve spolupráci s panem Chlumským opravili celou kapličku (jasan byl nakonec pokácen), včetně osazení kovaným kř™ížem. V současné době se dodělávají úpravy okolí. Mezitím pan

Stav po rekonstrukci

Kaplička po rekonstrukci

Chlumský apeloval na vedení Města a to odkoupilo od pana Wagenknechta pozemek, na kterém kaplička stojí. Poslední úpravy, které kapličku čekají, je umístění replik sošek svatých do všech čtyř™ech nik. Pak se možná uskuteční i poslední tř™ešnička na dortu – nasvícení. Ale aby zde nebyla jen slova chvály. Na nově nabílenou a opravovanou kapličku se už stačili €žpodepsat€œ nějací umělci. Chytit je, asi bych je pokř™til v potoce€.

Takže ještě jednou děkujeme panu Chlumskému, anonymnímu kutnohorskému mecenášovi, Městu Kutná Hora, zedníkům i všem, kdo se podíleli na opravě této krásné stavbičky

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *