Pták roku 2009 – skorec vodní Cinclus cinclus

skorec vodní Cinclus cinclus, foto M. Truhlář

skorec vodní Cinclus cinclus, foto M. Truhlář

Od roku 1992 vyhlašuje Česká společnost ornitologická každoročně “Ptáka roku”. V minulých letech tak byl ptákem roku např.. skřivan, rorýs, orel nebo racek. V letošním roce se stal tímto ptákem skorec vodní, jinak nazývaný vodní­ kos.
Ptček dorůstá 17 až 20cm, má poměrně zavalité tělíčko. Barva je u nás, ve střední Evropě, hnědobílá, v severní­ Evropě a Francii je barva tmavá, skoro černá s bílým hrdlem. Typické pro skorce je to, že při pobíhání kolem potoka a bystřin často poškubávají ocáskem (podobně se chovají i konipasové).
Mezi pěvci má skorec vodní zcela zvláštní postavení v tom, že se dokonale sžil s vodou. Žije podél mělých vodních toků ve vyšších nadmořských výškách , často zalesněných, hlavně u rychle tekoucích potoků s vyčnívajícími kameny, na nichž sedává. V těchto divokých vodách se u dna nedrží žádné sedimenty a zároveň jsou bohaté na kyslík, takže zde žije velké množství vodního hmyzu, pulců, a červů, což skorcům velice vyhovuje. Skorci pobíhají po kamenech, pozorují dno potoka a pak se náhle vrhají pod hladinu, kde svou kořist chytají. Mnohdy zůstavají pod hladinou i 30 vteřin. Potravu sbírají zobákem nejen ze dna a různých štěrbin, ale i tak, že převrací a odvaluje zobákem menší kamínky. Husté peří má vždey dobře promaštěné, proto se mu nepromočí a zadržuje vzduch, takže pták pobíhající pod vodou je obalen stříbrnými vzduchovými bublinkami. Dovede plavat i na hladině.

hnízdo s vajíčky

Koncem zimy začíná u skorců tok. skorec vodní při námluvách neustále chlubivě předvádí bílé hrdlo, nepřetržitě se uklání a otáčí se přitom sem a tam. Podle počasí začíná samička snášet vajíčka někdy již koncem února, ale většinou vyčkávají až do března. Na stavbě hnízda se podílejí oba partneři. Místo si většinou vybírají v břehu potoka nebo na skalnatém výstupku přímo nad hladinou a zpravidla nebývá položeno výše neež dva metry nad hladinou. Hnízdo má tvar uzavřené velké koule s postranním oválným otvorem. Vnější část je hlavně z mechu, vnitřní ze stonků, listů a kořínků, výstelka je převážně ze suchého listí. Hnízdo používá i několik let. Hnízdí od března do července 2x ročně. Na 4-6 čistě bílých vajíčkách sedí samice 15-17 dní. Mláďata krmí oba rodiče.

A proč zde píšeme o skorci vodní­m? Tento drobný, velice zají­mavý pták, který většinou žije v podhorských a horských oblastech, se totiž vyskytuje i v údolí Vrchlice. V údolí Vrchlice žije partně několik párů těchto hnědobílých vodních lovců. V roce 2008 bylo v blízkosti potoka pozorováno hned několik starších či novějších hnízd. Jeden pár si totiž staví hned několik kuovitých, maskovaných hnízd. Jen do jednoho však klade vajíčka.  Do ostatních jen zalétává a tím mate predátory, kteří by mohli mít zálusk na vajíčka či vylíhlá mláďata.
http://denemark.jidol.cz/2008/hnizdeni-skorce-vodniho/

Zdroje:

www.biolib.cz
www.priroda.cz
www.cso.cz

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *