Úspěšná víkendová brigáda

Dne 17. a 18. bř™ezna proběhla brigáda Občanského sdružení Denemark. Počasí sobotního rána nebylo zrovna př™íjemné. Pršelo a nálada nebyla nejlepší. Komu by se taky chtělo celý den v deřti vyř™ezávat kř™oví? Naštěstí kolem 10h př™estalo mrholit a já, Tomáš Hanousek (kamarád ze stř™ední školy, kterého jsme si sjednali na práci s motorovou pilou) a jediný dobrovolník, pan V. Homolka ze Žlebů, jsme se pustili do práce. Během pěti hodin jsme vyčistili od náletu a padlých kmenů více jak 200 m úvozové cesty od Spáleného mlýnu, kolem zahrady směrem na Trojici. Vyř™ezávala se př™evážně svída, šípek, černý bez, javory a místy několik planých tř™ešní.
V neděli jsme se sešli zase ve tř™ech. Pana Homolku vystř™ídal Jirka Dolejší. Nálada zpočátku nebyla opět nejlepší. Šrámy na rukou z př™edchozího dne pěkně bolely a prohýř™ená noc se studenty ze “Zeleného města” taky k lepšímu nepř™ispěla. Nakonec jsme ale posledních asi 100m cesty dočistili. Ve zbývajícím čase, s již polotupým ř™etězem na pile (akátové dř™evo je neskutečně tvrdé) , jsme vyř™ízli 5 štíhlých akátů na sloupky k naučné stezce.


Cesta byla zarostlá místy tak, že by dva lidé vedle sebe neprošli. Dnes už je cesta vyčištěná a prosvětlená. Vyř™ezané kř™oviny teď budou měsíc ležet podél vyčištěné cesty. Během akce, kterou př™ipravujeme na “Den Země” (22.4.) ve spolupráci s gymnáziem J. Ortena v Kutné Hoř™e, by se měly větve “prohnat” štěpkovačem a zmizet z okolí cesty. Další úpravy cesty budou spočívat ve vyhrabání několikaletého napadaného listí, odstranění vyvalených kamenů z opěrné zdi a částečného odkopání sesuté zeminy. Asi ve 2/3 délky je vyř™ezána vpravo od cesty pěšina směrem na skalní ostroh nad mlýnem Denemark. Komu se nechce stoupat do strmého svahu mezi stromy, může dojít až na konec žlebu, na louce se dát vpravo a po asi 70 m se dostane na ostroh zezadu.
Př™ipravujeme ještě propojení skalního ostrohu z druhé strany, suťovým svahem. Tam bychom rádi místy vybudovali z kmínků zpevněný chodníček, který by umožnil snadnější př™ístup na skalní ostrožnu. Jediné, čemu asi nezabráníme, je ježdění na koních úvozovou cestou. Koňská kopyta v pěšině vytlačí mnohdy 20cm hluboké stopy a za deštivého počasí se stezka mění v bažinu, nehledě na nebezpečnost až neprůchodnost pro pěší turisty…. Tím, že se pěšina vyčistila, se snad budou moci pěší i “koňáci” podělit o šíř™ku pěšiny a spokojenost bude na obou stranách.

Několik fotek z víkendu, které dokumentují, kolik práce se udělalo…

brigada_sobotabrigada_sobotaborcicesta

nebuďte asociální, sdílejte ...Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *